Amnesti osudio napade na NDNV i zatražio reakciju vlasti

Ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava podsetila je vlasti u Srbiji na njihove međunarodne obaveze da zaštite slobodu izražavanja i pravo na život

23. feb 2013

Amnesti internešnel (Amnesty International – AI) osudio je danas napade pojedinih medija i ultradesničarskih organizacija na Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i ocenio da je reč o vidu diskriminacije, govora mržnje i u nekim slučajevima podsticanja na nasilje.

„Konstantni verbalni napadi protiv predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića, kao i drugih članova tog udruženja predstavljaju oblik diskriminacije, govora mržnje i u nekim slučajevima podsticanja na nasilje. Primarni motiv za te napade je etničko poreklo, odnosno nacionalnost, a članovi NDNV-a opisani i kao ‘antisrbi'“, navodi se u saopštenju za javnost koje je AI objavio na svom sajtu (www.amnesty.org).

Ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava podsetila je vlasti u Srbiji na njihove međunarodne obaveze da zaštite slobodu izražavanja i pravo na život.

AI je dodao da se stalna kampanja mržnje, zastrašivanja i pretnji pojačala u poslednjih nekoliko sedmica i kulminirala ozbiljnim pretnjama koje su otvoreno objavljene u pojedinim magazinima i na nekim društvenim mrežama.

„AI podseća da je govor mržnje u nekim medijima u Srbiji direktno ili indirektno doprineo fizičkim napadima ali takođe i ubistvima novinara“, piše u saopštenju.

Ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava podsetila je da su predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić i njegova porodica bili predmet kampanje mržnje, zastrašivanja i pretnji i 2007. godine, koju je tada predvodila u međuvremenu zabranjena neonacistička organizacija Nacionalni stroj.

Podseća se da je Dinko Gruhonjić nosilac brojnih priznanja za novinarsku etiku i hrabrost, a dobitnik je i nagrade za toleranciju.

AI je izrazio duboku zabrinutost i zbog pretnji koje su polovinom januara ove godine upućene vlasniku i direktoru dnevnih novina Kurir Aleksandru Rodiću.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga