- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Amnesti internešenel proziva Dačića u vezi sa Prajdom

Amnesti internešenel je duboko zabrinut zbog „tišine“ iz srpske vlade u vezi sa ovogodišnjom Paradom ponosa, koja je zakazana za 28. septembar.

Do početka Parade je ostalo još samo mesec dana a vlasti još nisu dale dozvolu da se ona održi, a organizatori nisu dobili garancije da ove godine neće biti zabranjena, piše u saopštenju Amnesti internešenela.

Amnesti izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle da odbiju da daju dozvolu za planiranu Paradu ponosa ili je ponovo zabrane. To bi bilo ne samo kršenje međunarodnih standarda, već i presuda srpskog Ustavnog suda u vezi sa zabranom Parade ponosa 2012. godine, upozoravaju iz ove ugledne NVO.

Amnesti stoga poziva premijera Ivicu Dačića da obezbedi da vlast da punu podršku planiranom maršu i ispuni obaveze poštovanja, zaštite i ispunjenja slobode izražavanja i okupljanja za sve građane bez diskriminacije, uključujući i onu prema polnoj seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu.

Nadalje, Amnesti poziva i ministra unutrašnjih poslova (takođe Ivica Dačić) da preduzme sve neophodne mere da zaštiti manifestaciju i obezbedi saradnju nadležnih institucija sa organizatorima Beogradskog prajda i omogući da se marš 2013. održi bez opstrukcija i prepreka.

Međunarodna nevladina organizacija, takođe, poziva premijera i vladine zvaničnike da javno osude sve pretnje, uznemiravanja i nasilje upućene organizotorima i učesnicima u Prajdu, kao i da osigura da policija i druge institucije koje direktno sprovode zakone sprovedu hitnu, nepristrasnu i efikasnu istragu svakog napada ili pretnje LGBT populaciji i vinovnike privede pravdi.

I pored međunarodnog pritiska, uključujući i iz nekoliko EU zemalja, 2011. i 2012. Parada ponosa je otkazana, nakon što je premijer i ministar policije Ivica Dačić tvrdio da policija nema kapacitet da pruži bezbedne uslove za njegovo održavanje zbog „ozbiljnih bezbednosnih pretnji“, podseća Amnesti internešenel, i dodaje da organizacija nije upoznata ni sa jednom istragom tih pretnji u 2012. godini niti sa naknadnim potezima tužilaštva.

Amnesti ističe da je Srbija imala značajan napredak u garantovanju prava nediskriminacije pripadnika LGBT zajednice u proteklim godinama, uključujući i uvođenje odredbi protiv zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i polnim identitetom u Krivični zakonik.

Amnesti internešenel prepoznaje da Srbija, kao zemlja na pragu ulaza u EU, ima mnogo problema da reši, ali vlast ne može da ignoriše obaveze prema ljudskim pravima.

Srbija ima obavezu da, prema Kopenhaškim kriterijumima, pokaže da može da garantuje ljudska prava i zaštitu manjina. Takođe, prema Poglavlju 23 evropskog pravnog nasleđa (acquis), o kojem će biti otvoreni pregovori sa EU, Srbija je obavezana da garantuje osnovna prava prema Povelji osnovnih prava Evropske unije, gde se pod članom 21 zabranjuje diskriminacija i po seksualnoj orijentaciji.

Riker podržao Paradu

Zamenik pomoćnika američkog Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker pisao je organizatorima beogradskog Prajda i podržao održavanje Parade ponosa.

U zvaničnom dopisu upućenom u ime američkog Stejt Departmenta, Riker je ponovio privrženost SAD poštovanju ljudskih prava, a naročito prava pripadnika LGBT zajednice, navodi se u saopštenju Beograd prajda 2013. On je istakao „značaj Beograd Prajda za vrednosti koje svi delimo – jednakost, dostojanstvo i toleranciju u Srbiji“ i izrazio razočarenje zabranama, kojima je Prajd bio izložen prethodnih godina.

„Mirno održavanje ovogodišnjeg Prajda bi bio ogroman uspeh i važan znak da nova Vlada Srbije shvata važnost zaštite prava svih svojih građana“, istakao je Riker i dodao da je ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi „iskren i pouzdan saveznik LGBT populacije i borac za ljudska prava“.

Beograd Prajd 2013. će biti održan od 20. do 29. septembra i obuhvatiće međunarodnu Konferenciju o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice (21. i 22. septembar), Prajd Forum (27. septembar), mnoštvo debata i okruglih stolova koji će položaj LGBTIQ populacije posmatrati iz različitih perspektiva – medijske, religijske, obrazovne, ali i bogat umetnički program koji podrazumeva izložbe, koncerte, filmske projekcije i druge aktivnosti. Do sada, svoje prisustvo na Beograd Prajdu su potvrdili predstavnici Ujedinjenih Nacija, OEBS-a, Delegacije Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Vlade Švedske, kao i brojni nezavisni eksperti iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

(Mondo) 

Podelite ovu stranicu!