Amnesti internešenel proziva Dačića u vezi sa Prajdom

Amnesti izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle da odbiju da daju dozvolu za planiranu Paradu ponosa ili je ponovo zabrane

29. avg 2013

Amnesti internešenel je duboko zabrinut zbog „tišine“ iz srpske vlade u vezi sa ovogodišnjom Paradom ponosa, koja je zakazana za 28. septembar.

Do početka Parade je ostalo još samo mesec dana a vlasti još nisu dale dozvolu da se ona održi, a organizatori nisu dobili garancije da ove godine neće biti zabranjena, piše u saopštenju Amnesti internešenela.

Amnesti izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle da odbiju da daju dozvolu za planiranu Paradu ponosa ili je ponovo zabrane. To bi bilo ne samo kršenje međunarodnih standarda, već i presuda srpskog Ustavnog suda u vezi sa zabranom Parade ponosa 2012. godine, upozoravaju iz ove ugledne NVO.

Amnesti stoga poziva premijera Ivicu Dačića da obezbedi da vlast da punu podršku planiranom maršu i ispuni obaveze poštovanja, zaštite i ispunjenja slobode izražavanja i okupljanja za sve građane bez diskriminacije, uključujući i onu prema polnoj seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu.

Nadalje, Amnesti poziva i ministra unutrašnjih poslova (takođe Ivica Dačić) da preduzme sve neophodne mere da zaštiti manifestaciju i obezbedi saradnju nadležnih institucija sa organizatorima Beogradskog prajda i omogući da se marš 2013. održi bez opstrukcija i prepreka.

Međunarodna nevladina organizacija, takođe, poziva premijera i vladine zvaničnike da javno osude sve pretnje, uznemiravanja i nasilje upućene organizotorima i učesnicima u Prajdu, kao i da osigura da policija i druge institucije koje direktno sprovode zakone sprovedu hitnu, nepristrasnu i efikasnu istragu svakog napada ili pretnje LGBT populaciji i vinovnike privede pravdi.

I pored međunarodnog pritiska, uključujući i iz nekoliko EU zemalja, 2011. i 2012. Parada ponosa je otkazana, nakon što je premijer i ministar policije Ivica Dačić tvrdio da policija nema kapacitet da pruži bezbedne uslove za njegovo održavanje zbog „ozbiljnih bezbednosnih pretnji“, podseća Amnesti internešenel, i dodaje da organizacija nije upoznata ni sa jednom istragom tih pretnji u 2012. godini niti sa naknadnim potezima tužilaštva.

Amnesti ističe da je Srbija imala značajan napredak u garantovanju prava nediskriminacije pripadnika LGBT zajednice u proteklim godinama, uključujući i uvođenje odredbi protiv zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i polnim identitetom u Krivični zakonik.

Amnesti internešenel prepoznaje da Srbija, kao zemlja na pragu ulaza u EU, ima mnogo problema da reši, ali vlast ne može da ignoriše obaveze prema ljudskim pravima.

Srbija ima obavezu da, prema Kopenhaškim kriterijumima, pokaže da može da garantuje ljudska prava i zaštitu manjina. Takođe, prema Poglavlju 23 evropskog pravnog nasleđa (acquis), o kojem će biti otvoreni pregovori sa EU, Srbija je obavezana da garantuje osnovna prava prema Povelji osnovnih prava Evropske unije, gde se pod članom 21 zabranjuje diskriminacija i po seksualnoj orijentaciji.

Riker podržao Paradu

Zamenik pomoćnika američkog Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker pisao je organizatorima beogradskog Prajda i podržao održavanje Parade ponosa.

U zvaničnom dopisu upućenom u ime američkog Stejt Departmenta, Riker je ponovio privrženost SAD poštovanju ljudskih prava, a naročito prava pripadnika LGBT zajednice, navodi se u saopštenju Beograd prajda 2013. On je istakao „značaj Beograd Prajda za vrednosti koje svi delimo – jednakost, dostojanstvo i toleranciju u Srbiji“ i izrazio razočarenje zabranama, kojima je Prajd bio izložen prethodnih godina.

„Mirno održavanje ovogodišnjeg Prajda bi bio ogroman uspeh i važan znak da nova Vlada Srbije shvata važnost zaštite prava svih svojih građana“, istakao je Riker i dodao da je ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi „iskren i pouzdan saveznik LGBT populacije i borac za ljudska prava“.

Beograd Prajd 2013. će biti održan od 20. do 29. septembra i obuhvatiće međunarodnu Konferenciju o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice (21. i 22. septembar), Prajd Forum (27. septembar), mnoštvo debata i okruglih stolova koji će položaj LGBTIQ populacije posmatrati iz različitih perspektiva – medijske, religijske, obrazovne, ali i bogat umetnički program koji podrazumeva izložbe, koncerte, filmske projekcije i druge aktivnosti. Do sada, svoje prisustvo na Beograd Prajdu su potvrdili predstavnici Ujedinjenih Nacija, OEBS-a, Delegacije Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Vlade Švedske, kao i brojni nezavisni eksperti iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

(Mondo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga