Američki zvaničnik: Rusija potiče haos na zapadnom Balkanu

Interesima Moskve najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada haos, u kojem je moguće podizati napetosti, kaže Matthew Palmer

06. jun 2018

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer je optužio Rusiju da potiče stvaranje haosa na zapadnom Balkanu kako bi blokirao države regije u nastojanjima da postanu dio evropskih i euroatlantskih integracija.

„Aktivno i agresivno rade protiv ciljeva mnogih zemalja zapadnog Balkana koje su te države same sebi postavile. Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada haos u kojem je moguće podizati napetosti“, kazao je on u intervjuu entitetskim novinskim agencijama u Bosni i Hercegovini Fena i Srna.

Palmer je najviše rangirani američki diplomata koji se direktno bavi stanjem u regiji, a u Sarajevu je boravio kako bi sudjelovao u pregovorima s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakona te u radu sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Palmer je kao primjer direktnog miješanja Rusije u suverenu volju država regije naveo pokušaj državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine, čiji je cilj bio spriječiti tu zemlju da postane članica NATO-a.

Isto to, izričit je Palmer, Rusija sada radi i u odnosu prema Makedoniji, koju također želi zaustaviti na putu ka članstvu u NATO-u.

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini odavno kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta također definirale članstvo u NATO-u, tome se sada protive vlasti bh. entiteta Republika Srpska, insistirajući da zemlja ostane „vojno neutralna“, odnosno da na tom planu u cjelosti slijedi politiku kakvu vodi Srbija.

Podrška SAD-a Balkanu se ne mijenja

Komentirajući tu situaciju, Palmer je istakao kako je euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine suverena odluka te države, koju SAD kao takvu podržava i čine sve kako bi pomogle vlastima u Bosni i Hercegovini da ispune kriterije koji su pretpostavka članstva.

Poručio je kako podrška SAD-a Balkanu ostaje jasna i ta se politika nije mijenjala zbog promjena u Bijeloj kući.

„Stoga nema razloga vjerovati kako postoji bilo kakva promjena kada je u pitanju američka politika ili stav prema ovoj regiji, barem ne u doglednoj budućnosti“, kazao je Palmer.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga