Američki budžet u minut do dvanaest

Građani SAD su odahnuli – najveća svetska ekonomija je ipak dobila „last minute“ budžet za 2013. godinu. Kompromis demokrata i republikanaca bio je težak, ali je dogovorom izbegnuta takozvana „fiskalna litica“

01. jan 2013

Najpre o crnom scenariju koji se neće desiti: da predstavnici dve američke stranke nisu postigli dogovor, na snagu bi stupio automatski budžet koji predviđa povećanje poreza svim Amerikancima – bez obzira na primanja. Takođe, taj budžet bi bio štedljiviji za 600 milijardi evra (od čega bi Pentagon morao da prištedi polovinu). Ekonomisti su ovih dana prognozirali novu recesiju za SAD, možda i novi udar ekonomske krize za ceo svet.

Dogovor u poslednjem trenu

Koplja su se lomila oko oporezivanja najbogatijih Amerikanaca – demokrate su tražile višu stopu oporezivanja za svakog ko prihoduje preko 200.000 dolara godišnje. Republikanci su hteli tu granicu da pomere na ogromnih milion dolara. Na kraju su se potpredsednik SAD Džo Bajden i predvodnik republikanaca u Senatu Mič Mekonel „našli“ na 400.000 dolara. Građani koji godišnje zarade više od te sume od sada će plaćati 39,6 odsto poreza umesto dosadašnjih 35 odsto. Isto pravilo važi i za bračne parove, koji zajedno zarađuju više od 450.000 dolara.

Tehnički, „fiskalna litica“ stupila je na snagu – jer donji dom Kongresa još nije glasao o budžetu. Ipak, kako je prvi januar u SAD neradni dan, kongresmeni imaju vremena da do srede zvanično usvoje budžet i stave automatske vanredne mere van snage. „S obzirom da ni demokrate, ni republikanci nisu dobili sve što hoće, ovaj dogovor je ispravna stvar za SAD i Predstavnički dom treba da ga potvrdi bez odlaganja“, rekao je predsednik Barak Obama. Senat je već izglasao budžet sa 89 glasova za i samo osam protiv.

Nova runda za dva meseca

Drama oko američkog budžeta za sada ima srećan kraj, ali druga epizoda sledi već u februaru. Naime, ovim dogovorom je za dva meseca odložena ušteda 109 milijardi dolara. „Ima još posla na smanjenju naših deficita, i ja sam spreman da radim“, rekao je Obama. Očekuje se da u sledećim pregovorima partije ponovo zauzmu svoje busije. Javnost je posebno ogorčena na republikance jer se stekao utisak da vode računa samo o svojoj klijenteli – bogatim Amerikancima.

Vašington se bori sa istorijskim zaduženjem, a veliki iskoraci u toj borbi gotovo su nemogući, što je priznao i sam Barak Obama. On je rekao da sa ovim sazivom Kongresa (republikanci drže većinu u donjem domu, a demokrate u Senatu) teško može biti napretka.

(Nemanja Rujević, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga