Ambasador Švedske podržao otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu

Krister Asp je u razgovoru sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Šandorom Egerešijem rekao da je ideja Evropske Unije zasnovana na tome da regioni budu aktivno uključeni u kreiranje evropske politike

29. mar 2011

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp podržao je danas otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.
Asp je u razgovoru sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Šandorom Egerešijem rekao da je ideja Evropske Unije zasnovana na tome da regioni budu aktivno uključeni u kreiranje evropske politike.
On je kazao da je pogrešno tumačnje da EU podrazumeva isključivo saradnju glavnih gradova država-članica i dodao da ta saradnja uključuje i regione, gradove i lokalne samouprave.
Asp je odnose Švedske i Srbije ocenio kao izuzetno dobre i rekao da Srbija ima punu podršku švedske vlade u nastojanjima da se što pre priključi EU, kao i da će on lično pružiti svu pomoć i podršku u ovom procesu.
Egereši je rekao da se pokrajinske vlasti zalažu za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije, jer će to značiti da je Srbija postala konkurentna i evrokompatibilna država.
On je pohvalio model saradnje nordijskih država i regiona i ocenio da bi on mogao da posluži kao primer mnogim evropskim državama.
Tokom razgovora sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem, švedski ambasador je rekao da švedska fabrika nameštaja Ikea planira da otvori regionalni centar u Beogradu.
Asp je rekao da Ikea planira da otvori svoje objekte i u Novom Sadu i u Nišu, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.
Pajtić je rekao da je Švedska u mnogim oblastima model kojem Vojvodina teži, od privrede do ostvarivanja ljudskih prava i založio se za produbljivanje ekonomskih odnosa.
Asp i Pajtić danas su u holu Vlade Vojvodine otvorili izložbu karikatura posvećenu suočavanju sa klimom, čiji su autori iz Švedske i sa Balkana. Izložbu „Suočavanje sa klimom“ čine ilustracije koje na zabavan način prikazuju zabrinjavajuće aspekte održivog ravoja. Izložba će biti otvorena dio 5. aprila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga