Ambasador Slovačke: Vojvodina je primer za EU

Filozofski fakultet je matica multikulturalnosti

03. juna 2014

Ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo izjavio je danas u Novom Sadu da je Vojvodina model za Evropsku uniju, zahvaljujući viševekovnom negovanju multikulturalnosti i tolerancije.

Varšo je na Filozofskom fakultetu rekao da je i ta visokoškolska ustanova pravi primer multikulturalnosti, zbog broja jezika na kojima se izvodi nastava. „Ovaj fakultet doprinosi upoznavanju različitih kultura i naroda, kao i boljoj komunikaciji među njima, a samim tim i toleranciji“, kazao je Varšo.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš podsetila je da ta ustanova ove godine obeležava 60 godina rada. „Filozofski fakultet je hram koji omogućava da se studira na pet maternjih jezika: na srpskom, slovačkom, mađarskom, rusinskom i rumunskom. U svetu je veoma malo takvih primera pa s ponosom možemo da kažemo da je naš fakultet matica multikulturalnosti“, kazala je Ivana Živančević Sekeruš.

Na Filozofskom fakultetu danas je otvorena izložba „Stvaralaštvo slovakista“. Jan Varšo je tom prilikom uručio i „Veliku medalju svetog Gorazda“ redovnom profesoru slovakistike u penziji Mihalu Harpanju, kojom ga je odlikovalo Ministarstvo školstva Slovačke.

Ambasador je dodelio i nagradu najboljoj studentkinji slovakistike Ani Margareti Valent, koja je proglašena za najbolju studentkinju Filozofskog fakulteta u školskoj 2012/2013. godini. Ana Margareta Valent je i dobitnica izuzetne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za završene osnovne akademske studije sa najvišom prosečnom ocenom 10,00 tokom sve četiri godine studija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga