Ambasador Šib: Opozicija treba da učestvuje na izborima, bojkot nije dobar

"Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobodne izbore"

22. avg 2019

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da njegova zemlja pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji, da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu.

Dijalog je važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se nastaviti, rekao je Šib za TV N1.

„Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne srtranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke“, rekao je Šib, navedeno je na sajtu N1.

Kako je ambasador rekao, to je važan proces i nada se da će se nastaviti.

Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demokratske sisteme.

„I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi„, napomenuo je Šib.

On je podseti na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da „uslovi u parlamentu nisu idealni“ i da ih treba promeniti.

„Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobodne izbore. Smatram da je to dobra ideja. Nevladina organizacija CRTA je izradila sugestije na osnovu tih preporuka i to treba da bude osnov za nastavak razgovora“, kazao je Šib.

Kada je u pitanju stanje u medijima, kazao je da je stav jasan – sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takođe „nije idealna i nešto se mora promeniti“.

„Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, ta strategija mora da bude primenjena. Činjenica da je izrađena je dobar znak i utoliko smatram da je važno da postoji sloboda medija. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na određenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme“, objasnio je Šib.

(Beta, foto N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga