- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ambasador OEBS-a: Institucije da pošalju jasan signal da se napadi na novinare neće tolerisati

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio izjavio je danas da institucije u Srbiji moraju da pošalju jasan signal da se napadi na novinare neće tolerisati.

“Institucije imaju važan zadatak da daju signal da se napadi na novinare na zadatku neće tolerisati“, rekao je Oricio na konferenciji “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji – šta je sledeći korak”.

On je podržao Sporazum o poboljšanju bezbednosti novinara, koji su u decembru potpisali predstavnici tužilaštva, policije i novinarskih udruženja.

Ambasadorka Džulija Fini (Julia Feeney) kazala je da veruje da je saradnja izmedju policije, tužilaštva i novinara je ključna za bezbedan rad novinara i založila se da se potpisani Sporazum što pre primeni.

“Svaki napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, a medije ne treba da ućutkujemo, već da ih ohrabrujemo da odgovorno obavljaju svoj posao. Nijedno demokratsko društvo ne sme tretirati novinare kao neprijatelje, već kao važan stub demokratskog društva. Istraživačko, kritičko i oštro novinarstvo je temelj svakog demokratskog društva koje teži prosperitetu”, kazala je Džulija Fini.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković kazao je da su radne grupe koje su formirane nakon potpisivanja Sporazuma do sada održali tri sastanka, koji su bili konstruktivni, ali na kojima je bilo i dosta kritika i rasprava.

“Primetili smo određeno nerazumevanje od strane novinarskih udruženja i medijskih asocijacija… Potrebna je dodatna edukacija novinara iz oblasti krivičnopravne zaštite”, kazao je Stamenković.

Pomoćnik ministra kulture i javnog informisanja Miloš Janković rekao je da je izrada Medijske strategije u planu „u najskorijem roku“.Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da su u Srbiji progonjeni novinari koji se trude da rade profesionalno svoj posao, a progonjene su i sudije koje se trude da budu nezavisne.

„Teško je naći zemlju u kojoj ne postoji vladavina prava, a postoje slobodni mediji, kao što je teško naći državu u kojoj nema slobodnih medija, a postoji vladavina prava. Takođe, nema slobodnih izbora bez slobodnih medija i ukoliko građanima uskraćujete informacije ili nemate nezavisno pravosuđe“, kazao je Majić.

Potrebna efikasnija primena Sporazuma o bezbednosti novinara

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja zatražili su danas da Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara konačno mora početi da se primenjuje, dok je zamenik republičkoj javnog tužioca Branko Stamenković tvrdio da se Sporazum primenjuje.

„Izgleda da je država potpisivanjem Sporazuma smatrala da je posao završila. Mi na to ne pristajemo, već zahtevamo da se potpisano počne primenjivati. Najmanje što očekujemo je da vlast prestane sa kreiranjem atmosfere u kojoj je hajka na novinare moguća i poželjna“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić na konferenciji “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji – šta je sledeći korak”.

Navedeni Sporazum potpisali su krajem decembra meseca prošle godine predstavnici republičkog tužilaštva, MUP-a Srbije i novinarskih i medijskih udruženja.

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije rekao je da činjenica da se niko iz MUP-a Srbije nije pojavio na današnjem skupu predstavlja jasnu poruku države novinarima i medijima.

On je apelovao na novinare, a naročito one na lokalu, da ne treba da ćute o pretnjama koje dobijaju.

Urednik Južnih vesti iz Niša Predrag Blagojević ocenio je da je Sporazum samo izgovor za vlast da pred EU mogu da kažu: “Eto, sarađujemo”, a da u stvari ne žele da ga primene.

Advokat Miloš Stojković rekao je da se pitanje zaštite novinara ne sme shvatiti kao pitanje „štrikliranja“ pregovaračkih poglavlja, već kao pitanje koje je od suštinskog značaja za demokratizaciju društva.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković rekao je da je komunikacija između potpisnika Sporazuma uspostavljena, a formirana je i radna grupa koja prati primenu Sporazuma i koja je do sada održala tri sastanka.

„Jako je važno naglasiti da dobra volja apsolutno postoji i mi smo ispunili ili ispunjavamo svaku tačku potpisanog Sporazuma. Dakle, sistem je postavljen, a radna grupa će reagovati ako budu uočene nepravilnosti“, kazao je Stamenković.

Dodao je da i novinari moraju da razumeju da nije moguće uvek dati sve podatke iz istrage iz raznih razloga, ne zbog zavereničkog pristupa, već je reč o poštovanju zakona.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da su novinarska i medijska udruženja imala velika očekivanja od ovog sporazuma i imaju ih i dalje.

„Ohrabruje nas činjenica da se u realizaciju sporazuma uključila i Misija OEBS-a a očekujemo da se uključe i drugi međunarodni faktori“, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, veoma je važna poruka da se onima koji novinarima prete smrću pošalje jasna poruka da je u pitanju krivično delo, jer im se, u suprotnom, šalje upravo suprotna poruka.

Sejdinović je rekao da ohrabruje vest da je tužilaštvo uputilo policiji zahtev da se utvrdi ko su bili napadači na novinare 31. maja u Beogradu.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, OEBS i Ambasada Australije u Beogradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!