AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

"Nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji"

23. nov 2017

Asocijacija medija (AM) i Asocijacija onlajn medija (AOM) suspendovali su učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji 31.maja ove godine i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

Predstavnici Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija saopštili su danas da u Stalnoj radnoj grupi neće učestvovati u njenom radu sve dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za takvu neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena.

„Ova odluka dovodi u pitanje iskrene namere države da zaštiti novinare i pravo na javno informisanje u Srbiji“, ukazuju AM i AOM i konstatuju da, posle formiranja Stalne radne grupe sa pripadnicima Tužilaštva i policije, nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji„, navodi se u saopštenju.

AM i AOM smatraju da je bezbednosna situacija gora nego kada su njihovi predstavnici ušli u Stalnu radnu grupu i podsećaju da su i dalje nerasvetljeni ključni slučajevi iz prošlosti, kao i oni koji su se dogodili posle formiranja Grupe.

„Uprkos naporima koje su u Stalnoj radnoj grupi novinarska i medijska udruženja uložila za uspostavljanje sistema razmene i usklađivanje informacija o napadima na novinare i efikasno postupanje policije i tužilaštva, efekti njihovog rada su neprimetni i suštinski bez značaja. Takvi će i ostati dok god država ne smogne volje da se efikasno obračuna sa napadačima na novinare „, ocenjuju ove medijske organizacije, dodajući da ostaju posvećene traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara.

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i pojačaju rad u ovoj oblasti, jer smatraju da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga