Alibunar: Teatar političkog apsurda

Opština sa 41 odsto nezaposlenih

16. jan 2014

Alibunar je od prošlogodišnjih izbora na ovamo postao simbol za politički apsurd, budući da je Demokratska stranka, koja je ubedljivo trijumfovala u ovoj opštini, skoro sve ključne pozicije predala Srpskoj naprednoj stranci, koja je na izborima dobila minornu podršku meštana.

Naime, iako je DS praktično sama mogla da formira vlast u Alibunaru, čudnim političkim preokretom u vlast su ušle skoro sve političke partije koje su učestvovale na izborima, sa izuzetkom Socijalističke partije Srbije. Podsetimo, na lokalnim izborima DS je osvojila 12 od 23 odbornička mesta, SPS četiri, SNS tri, a LSV i DSS po dva. U toj situaciji bilo je očekivano da demokrate vlast formiraju samostalno ili uz podršku nekog od bivših partnera, ali desilo se nešto sasvim suportno – u vlast su ušli skro svi, a najviše u podeli postizbornog kolača dobili su „naprednjaci“.

Naime, SNS je u Alibunaru dobio mesto zamenika predsednika Skupštine opštine, rukovođenje obdaništima i ključnim javnim preduzećima, mesta direktora Centra za socijalni rad i Turističke organizacije, kao i rukovođenje brojnim opštinskim komisijama.

Zamenica predsednice opštine Dragana Komatina (DS) kaže da je Demokratska stranka na lokalnom nivou uvažila aktuelnu političku situaciju na republičkom nivou i pozvala u vlast predstavnike svih političkih stranaka, koje su nakon majskih izbora, imale odbornike u lokalnom parlamentu. “Bilo je neophodno racionalno sagledati stanje stvari i u tom smislu i usmeriti aktivnosti. Za opštinu Alibunar, kao jednu malu opština, značajno je da sve političke stranke postignu konsenzus oko donošenja odluka koje su od značaja za razvoj same opštine i boljeg života njenih građana”, kaže Komatina. Ona dodaje da bi bilo “neodgovorno” da je DS, nakon izbornog trijmufa, preuzela sve poluge vlasti i time zatvorila vrata pred republičkom vlašću. “Pozvali smo sve političke aktere da daju svoj doprinos boljem životu građana”, navodi ona.

Alibunar Opstinsko vece

Opštinsko veće zaseda

Dušica Čolić, glavna i odgovorna urednica Radija Far, jedinog medija u Alibunaru, kaže da je odluka lokalnog DS da rukovođenje opštinom prepusti „naprednjacima“ izazvala čuđenje svih odbora stranke u pokrajini. “Sve najvažnije institucije i ključna mesta u opštini sada drži stranka za koju narod nije glasao. Odbornici DS mogu da se prilagode, što su i pokazali. Oni su sa ‘naprednjacima’ privatno drugari, i o tome se radi”, kaže ona.

U celoj postizbornoj sapunici u Alibunaru interesantna je i pozicija Socijalističke partije Srbije, koja ne učestvuje u radu lokalne skupštine, čime se dolazi do zaključka da opozicija u Alibunaru praktično ne postoji. Do odbornika socijalista nije bilo moguće doći, a oni su ranije izjavljivali kako “ne mogu biti opozicija nekome ko je pokrao izbore i vlasti se dokopao nelegalno”. Dušica Čolić navodi da oni, međutim, uredno primaju naknade koje su u opštinskom budžetu namenjene opoziciji. “SPS apsolutno ne učestvuje u radu Skupštine opštine Alibunar, više ih nema ni u komisijama, ali zato redovno uzimaju nadoknade i sve potpisuju kako bi uzimali novac”, kaže ona.

Zamenica predsednika opštine Dragana Komatina navodi da je takvo ponašanje odbornika SPS-a nekonstruktivno i ne doprinosi razvoju demokratičnosti. “Oni treba da predstavljaju u skupštini građane koji su birali i izabrali, a ne sami sebe. Neodgovorno je takvo ponašanje, uzimajući u obzir aktuelno stanje u državi a pogotovo i stanje u ovako maloj opštini gde bi svi relevantni politički akteri trebalo da udruže sve raspoložive resurse zarad boljitka svih”, podvlači ona.

„Zanimljive“ biografije 

Kontroverze u političkoj igri u Alibunaru se tu ne završavaju, budući da je predsednik Opštinskog odbora SNS, koji je izabran za zamenika predsednika Skupštine opštine Predrag Belić zvani Baki, koji ima podebeo politički dosije. Naime, Belić, koji je bio nosilac liste SNS u Alibunaru, bio je hapšen u akciji „Sablja“ zbog dilovanja droge i iznuda, nakon čega je u zatvoru bio još dva puta. Najčešća krivična dela su mu iznude i nasilničko ponašanje, a protiv Belića su vođena četiri postupka zbog nezakonitog držanja oružja i municije. Zanimljivo je, međutim, da za ovo krivično delo nije nijednom osuđen jer su procesi obustavljeni zbog zastarelosti. Sve obustave su bile u sudu u Alibunaru. Dve pravosnažne presude su zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, zbog čega je u dva navrata bio u zatvoru. Pre hapšenja tokom „Sablje“, sud mu je izrekao ukupno sedam meseci zatvora i to 1995. četiri meseca, a potom presudom iz 1996. dobija tri meseca. Predrag Belić u Alibunaru, ali i šire, važi za žestokog momka, a jedno vreme držao je i kik-boks klub.

Belić nije želeo da komentariše svoju kriminalnu prošlost, već u svoju odbranu kaže: “Predrag Belić imao je uspešnu sportsku karijeru, imam dve udarničke značke sa radnih akcija, vojno odlikovanje, mnogo humanih stvari urađenih u zivotu, skladnu porodicu i dvoje dece, rešenu egzistenciju, dobro plaćeno radno mesto u jednoj od najuspešnijih privatnih kompanija u Banatu i apsolutnu podršku svih članova OO SNS u Alibunaru”, kaže on.

Pretnje medijima 

Dušica Čolić iz Radija Far tvrdi da joj je Belić pred Novu godinu pretio zbog objava stavova Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koje lokalni „naprednjaci“ doživljavaju kao “antirežimske”. “Oni ne umeju da sarađuju sa medijima, već nam prete. Pred Novu godinu sam imala poziv od predsednika Opštinskog odbora SNS Predraga Belića, koji mi je govorio kako sam ja u mafijaškoj organizaciji, nakon čega sam zvala policiju. Poziv je usledio nakon što sam ja u etru čitala objave NUNS i NDNV, što njima smeta. Isto je kao za vreme Slobodana Miloševića, kada su mediji znali šta mogu a šta ne mogu da objave”, kaže Čolić.

Pokrajinski poslanik Demokratske stranke iz Alibunara Neđeljko Konjokrad takođe nije želeo da komentariše personalna rešenja, već je naveo da “veruje svojim koalicionim partnerima”. “Nema tu ličnih odnosa, to je odnos između dve političke partije. Opštinski odbor SNS je izabrao te ljude i ako ih odbor delegira kao svoje predstavnike u lokalnoj vlasti, nema razloga da ne sarađujemo”, izajvio je Konjokrad.

Ni demokrate u Alibunaru nisu “čiste prošlosti”, budući da je Danijel Kišmarton, član ove stranke i bivši predsednik opštine Alibunar, u februaru prošle godine osuđen u Višem sudu u Pančevu na sedam godina zatvora zbog toga što je zloupotrebom službenog položaja sebi i dvojici saradnika pribavio više od četiri miliona dinara. Protiv Kišmartona podignuta je i optužnica zbog sumnje da je od jednog poljoprivrednika iz Vladimirovaca uzeo novac kako bi mu obezbedio dodelu obradivog državnog poljoprivrednog zemljišta, površine veće od one koja mu po zakonu pripada.

Stižu li vetrenjače? 

Alibunar njive

Čekajući vetroparkove

Ipak, van političkih igara, najvažniji posao za opštinu, koja je mahom poljoprivredna, jeste onaj na njivama. Državnih oranica u atarima Alibunara je 8.000 hektara, ali će sada biti izdato tek oko hiljadu hektara. Naime, u prethodnim ciklusima neke njive date su u arendu na tri godine, neke su uzeli stočari po pravu prečeg zakupa, te se sada pokušavaju ujednačiti rokovi pa se državno zemljište izdaje na godinu a kasnije će na duži rok, u skladu sa zakonom. Alibunar je učestvovao i na konkursu za odvodnjavanje zemljišta Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je završen potpisivanjem 183 ugovora između Sekretarijata, opština, gradova i mesnih zajednica sa teritorije APV i JVP Vode Vojvodine, u ukupnom iznosu od 930 miliona dinara. Sve strane: i opštine, i Pokrajina, i Vode Vojvodine učestvuju sa po 33 odsto sredstava. Opštinske pare su upravo one dobijene od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. U alibunarskoj opštini će 60 odsto prihoda od poljoprivrednog zemljišta ići u te svrhe, a ostatak je namenjen izgradnji atarskih puteva i pristupnih saobraćajnica, kako bi te njive bile funkcionalne.

Što se investicija tiče, u Alibunaru bi uskoro trebalo da počne gradnja vetroparka koji finansira belgijska kompanija Electrowinds, jedan od evropskih lidera u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Kako je ranije najavljeno iz pokrajinske vlade, Belgijanci imaju nameru da u Alibunaru grade vetropark kapaciteta 48,3 megavata. Zamenica predsednika opštine Dragana Komatina kaže da će radovi biti započeti čim vremenski uslovi to dozvole.

“Opština Alibunar je definitivno relevantan faktor u Srbiji po interesovanju investitora za alternativnim izvorima energije. Trenutno su na našoj teritoriji tri velike kompanije u različitim fazama realizacije projekata vetroparkova. Kompanija Elektrowinds je dobila građevinsku dozvolu za projekat “Mali Bunar” i ovih dana, odnosno do kraja januara, očekuje se da će dobiti građevinsku dozvolu i za projekat “ Alibunar”. Završena je procedura dobijanja dozvola za pristupne puteve. Sa početkom prolećne sezone građevinskih radova može da se očekuje prvo izgradnja pristupnih puteva i konačno podizanje i prvih vetrenjača”, kaže ona.

Nedavno je otvorena i fabrika za proizvodnju metalnih panela u Banatskom Karlovcu, koju je izgradila kompanija Alubond sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pogon u Banatskom Karlovcu otvoren je krajem 2012. godine, a biće centrala za Evropsku uniju, Rusiju i zemlje bivše Sovjetskog Saveza. Posao je dobilo 70 radnika, a planira se izgradnja još jednog fabričkog postrojenja u kom će biti mesta za 60 radnika. Prema najavama opštinara, investitor iz Emirata namerava da uloži 20 miliona dolara. Opštinske vlasti najavljuju još dva potencijalna strana investitora iz Rusije i Švajcarske, za izgradnju fabrika transformatora i nameštaja.

Čak 41 odsto nezaposlenih! 

Možda i najpozitivniji primer iz Alibunara vezan je za postojanje JATP Alibunar, koje obezbeđuje besplatan prevoz učenika, studenata, penzionera i socijalno ugroženih lica, koji je inicijalno finansirala jedna italijanska kompanija. Prema rečima Dragane Komatine, zbog nedostatka sredstava ovaj projekat je bio ugrožen, međutim, u budžetu za 2014. godinu ipak se našlo dovoljno sredstava da se nastavi praksa besplatnog prevoza.“Jedva smo odbranili ovakav način funkcionisanja JATP Alibunar. Nije nam na ruku išlo Uputstvo za izradu budžeta koje smo dobili od strane Ministarstva finansija i kojim smo trebali da smanjimo subvencije za 30 odsto, ali smo uspeli na uštrb nekih stvari da predvidimo i besplatan prevoz za 2014.godinu”, kaže ona.

Socijalno ugroženih u ovoj opštini ne manjka, budući da stopa nezaposlenosti u Alibunaru, prema podacima SIEPA, iznosi neverovatnih 41 odsto. Naime, prema podacima iz 2011. godine, u ovoj opštini zaposleno je svega 2.551 osoba, a najsvežiji podaci, iz 2013. godine, pokazuju da u Alibunaru posao nema 2.899 stanovnika. Teško je reći da i oni koji imaju posao dobro žive, budući da je prosečna plata u Alibunaru prošle godine iznosila svega 257 evra. Prema uredbi kojom se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i lokalnih samouprava u Srbiji, opština Alibunar bila je u trećoj od četiri grupe, sa stepenom razvijenosti od 60 do 80 odsto u odnosu na republički prosek.

Miodrag Sovilj 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga