- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aleksić: Vlast je na potezu da zove na dijalog, opozicija mora istrajati u bojkotu skupštine

Prvi potpredsednik Narodne stranke i republički poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da je bojkot parlamenta najveći udarac koji je opozicija zadala vlastima i da je sada vlast na potezu da pozove na dijalog, a da on neće da učestvuje u radu skupštine u kojoj na galeriji kao predstavnici vlasti sede ljudi poput Milana Radoičića, optuženog za najteža krivična dela.

„Vlast je ta koja bi trebalo da kaže na koji način će ozbiljno razgovarati sa predstavnicima opozicije i građana koji ne podržavaju vlast predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. A njih je više od onih koji ga podržavaju. I da se dogovorimo o fer i demokratskim izbornim uslovima ili ćemo bojkotovati izbore“, rekao je Aleksić u emisiji „Zumiranje“ nedeljnika Vreme.

On je naveo da opozicija mora istrajati u bojkotu institucija dok vlast ne shvati da ima odgovornost da razgovara.

Aleksić je istakao da je vladajuća većina ponizila parlament i uništila mogućnost dijaloga i da i Evropska komisija u svom izveštaju zahteva hitno uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije.

Aleksić je naveo da je na sednici Skupštine Srbije o Kosovu kao predstavnik srpske vlasti prisustvovao Milan Radoičić, okrivljen za najteža krivična dela, što je još jedan dokaz srastanja države sa organizovanim kriminalom i ponižavanja parlamenta i svih građana.

„Vlast u Beogradu krije Radoičića, za kojim je raspisana poternica zbog ubistva Olivera Ivanovića. Njega traže prištinske institucije u kojima sede predstavnici Srpske liste. Poslanici SNS-a su se u skupštini fotografisali sa Radoičićem i Zoranom Milojevićem Zeljom i hvalili se time. Državom upravlja kriminalni klan i to više ni ne kriju“, rekao je Aleksić.

Prvi potpredsednik Narodne stranke je, povodom pregovora o Kosovu, rekao da Vučić više nema legitimitet u punom kapacitetu za donošenje odluka, a da je namera predsednika Srbije da potpiše sporazum koji bi Prištini omogućio članstvo u UN i da za to okrivi opoziciju i narod.

„Vučić planira da prizna Kosovo, a da svaljivanjem odgovornosti na prethodne vlasti i na narod zadrži popularnost i ostane neokrnjen. Sednica o Kosovu je bila jedan od poslednjih činova u tom igrokazu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Vučić, a ne prethodna vlast, rasformirao srpsko sudstvo i policiju na severu Kosova, dao Prištini međunarodni pozivni broj i omogućio samoproglašenom Kosovu članstvo u međunarodnim organizacijama poput Međunarodnog olimpijskog komiteta, a sada je ostalo samo da potpiše pravno obavezujući sporazum, „što mu se nikako ne sme dozvoliti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!