Aleksić: NVO i mediji sve više upoznati sa značajem EU

Važno je da građani kroz razne edukacije zaključe da priključivanje EU donosi velike benefite Srbije

13. maja 2016

Šef sektora za evropske fondove i edukaciju Evropski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine Andrija Aleksić izjavio je danas u Subotici da se Srbija nalazi u paradoksalnoj situaciji u kojoj gotovo 50 odsto stanovništva želi da ide u Evropsku uniju i da se evropski fondovi sve više otvaraju, a da sa druge strane u Skupštini Srbije imamo i antievropske snage, preneo je danas portal Magločistač.

“Mislim da je to jedno zasićenje ove teme jer put u EU traje već 16 godina. Međutim, važno je da građani kroz razne edukacije zaključe da priključivanje EU donosi velike benefite Srbije”, rekao je Aleksić novinarima u Savezu strukovnih društava i udruženja.

On je kazao da su nevladin sektor i mediji sve više upoznati sa značajem priključivanja Srbije EU i da je medijima od ove godine dostupan medija program u sklopu programa Kreativna Evropa putem kojeg mogu da zatraže stručnu i finasijsku pomoć, posebno za promovisanje tema koje se tiču EU.

“Civilni sektor je jako važan i treba da bude zastupljen u svim sferama, posebno kada je u pitanju omladinska politika”, rekao je Aleksić.

Koordinatorka Instituta Republikon iz Mađarske Elza Morčanji rekla je da je cilj ovog projekta borba protiv evroskepticizma koji narušava pogled građana na značaj Evropske unije.

“Građani i nevladine organizacije treba da razumeju na koji način funkcioniše EU i da to nije ništa apstrakno i daleko”, kazala je Morčanji.

Ona je rekla da se raspoloženje građana Mađarske o Evropskoj uniji uglavnom poklapa sa stopom evroskepticizma koji vlada u celoj Evropi.

“Bez obzira na korišćenje evropskih sredstava iz različitih oblasti, naša istraživanja su pokazala da prosečan građanin Mađarske nije baš optimista kada je u pitanju budućnost Evropske unije”, kazala je Morčanji.

Trodnevnu konferenciju „Odnos građanstva prema Evropskoj Uniji“ koja se bavila pitanjima evroskepticizma i totalitarizma u pretpristupnoj državi, organizovali su Institut Republikon iz Mađarske i Društvo za regionalne nauke iz Srbije. Skupu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija, građani, predstavnici državnih organa, raznih institucija, političkih partija. Projekat je finansirala evropska organizacije Evropa za građane.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga