- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aleksić (Narodna stranka): Režim lažima nastoji da zataška aferu Jovanjica

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije jedini iz vrha režima umešan u slučaj „Jovanjica“ koji po njegovim rečima, vlast pokušava da „zataška banalizovanjem i lažima“.

Gostujući na televiziji N1, Aleksić je ocenio da vlast Srbije čini „strašno velike greške zbog velikih afera koje se neprestano pojavljuju“.

„Afere ‘Jovanjica’, ‘Krušik’ i ‘plagijati’ su neodbranjive, oni više ne znaju šta da rade. Pokušavaju da lažima i banalizovanjem zataškaju da se uz podršku vrha režima na dobru ‘Jovanjica’ kod Beograda odvijala najveća proizvodnja marihuane u Evropi. Ana Brnabić govori kako jede paradajz sa tog dobra, a Aleksandar Vulin kako je uklanjao ambroziju. To je sve banalizacija“, rekao je Aleksić.

On je ocenio da se ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću „više ništa ne može verovati, pa ni da uhapšeni vlasnik ‘Jovanjice’ Predrag Koluvija nije prilikom hapšenja zvao Andreja Vučića“.

„Nebojša Stefanović je prvo tvrdio da njegov otac Branko Stefanović nema nikakve veze sa firmom GIM, a danas je objavljeno da je putovao u Saudijsku Arabiju kao pravni savetnik te firme koja se bavi trgovinom oružjem. Oni govore istinu samo kad pogreše“, naveo je Aleksić.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da telefoni Andreja Vučića, koliko god ih imao, ne znače ništa, jer je kako je naveo, brat predsednika Srbije mogao da komunicira „preko otvorenih linija, ali i preko aplikacija ‘Vajber’, ‘Votsap’ i drugih“.

„Dokazi se nalaze u Koluvijinom telefonu i tu se krije odgovor na pitanje ko je pružao zaštitu i davao logistiku za proizvodnju marihuane na ‘Jovanjici’. Sve moje tvrdnje su poznate policiji, a verujem i tužilaštvu. Tvrdim da je Koluvija tražio političku zaštitu kada je uhapšen. Neću odustati dok pravi organizatori ovog velikog državnog posla ne budu odgovarali. Uhapšeni Koluvija i radnici ‘Jovanjice’ su samo izvođači radova“, rekao je Aleksić.

Navodeći da je najveći deo informacija o tom slučaju dobio iz policije, Aleksić je ocenio da hapšenje Koluvije „nije izvedeno baš slučajno“, nego da je deo policije koji odgovorno i časno obavlja svoj posao godinama unazad nameravao da se bavi „Jovanjicom“, ali nisu mogli da dobiju nalog za akciju, pa se „eto, dogodio prekršaj u saobraćaju“, a potom i hapšenje i zaplena marihuane.

Aleksić je istakao da se industrijska konoplja u Srbiji uzgaja na više od 500 hektara i da su procedure za izdavanje dozvole za gajenje te biljke veoma stroge kako se ne bi dogodilo da neko uz industrijsku konoplju zaseje i marihuanu, odnosno istu biljku koja sadrži samo veći procenat opojnog tetrahidrokanabinola (THC).

„Dozvolu daje Ministarstvo poljoprivrede, pa je šalje MUP-u koji je dužan da proveri šta je posađeno i koliko je posađeno. Ne postoji mogućnost da je neko, poput ‘Jovanjice’, dobio dozvolu za uzgoj industrijske konoplje na 12 hektara, a da država ne zna da je tamo zasađena marihuana. Neko iz vrha režima je, dakle, Koluviji pružio zaštitu i podršku“, rekao je Aleksić.

Dodao je da ni Stefanović ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, niti bilo ko drugi, nisu odgovorili na njegove tvrdnje da je marihuana uzgajana i u podzemnim objektima „Jovanjice“ i da je na tom gazdinstvu proizvođeno i kanabisovo ulje sa deklaracijom „proizvedeno u Holandiji“, koje je krijumčareno u Sloveniju i Makedoniju i tamo prodavano po ceni od 349 evra po bočici.

Jeremić: Ne postoji bilo kakva mogućnost da Narodna stranka izađe na izbore

Lider Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je da ne postoji „bilo kakva mogućnost“ da Narodna stranka promeni odluku o bojkotu i izađe na predstojeće izbore u Srbiji.

Jeremić je za Blic od utorka rekao da Narodna stranka neće učestvovati u „skupštinskim predstavama pod dirigentskom palicom Maje Gojković“, navodeći da „ne postoje uslovi za fer i poštene izbore niti više ima vremena da se oni uspostave“.

Komentarišući najavu treće runde dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, Jeremić je kazao da Narodna stranka neće prekidati saradnju sa međunarodnim predstavnicima ali i da neće „aplaudirati tobožnjim koracima u dobrom pravcu“ koje će kako je ocenio, vlast „pokušati da podvali građanima u narednim nedeljama“.

„U narednih nekoliko nedelja, režim će objaviti da su ispunjeni svi zahtevi međunarodnih posmatrača i posrednika i tada će krenuti ozbiljni spoljni pritisci. To će biti trenutak istine. Nadam se da ćemo ostati jedinstveni i da niko od nas neće preći na drugu stranu“, naveo je Jeremić.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!