- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aleksandra Jerkov: Opozicija može samo na poštene izbore, vlast u strahu od promena

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je da Srbija zaslužuje poštene izbore i da samo na takve opozicija može izaći.

„Nadam se da ćemo kao opozicija uspeti da se izborimo za fer uslove, moramo uraditi sve što je u našoj moći da bismo građanima to omogućili. Od tog cilja niko ne sme odustati i tu bitku ne sme unapred proglašavati izgubljenom. Niko nam neće dati poštene izbore ako sami ne prisilimo (Aleksandra) Vučića da se povuče korak unazad“, rekla je Jerkov za „Blic“.

Ona je rekla da je prednost to što svi iz opozicije žele da izađu samo na fer i poštene izbore, i da je to uverenje koje dele.

„Dakle, vlast je ta koja izbegava fer izbore u strahu od promena“, navela je Jerkov.

Nikola Jovanović: Izlazak na izbore legitimisao bi nefer i falične izborne uslove

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da se zalaže za bojkot izbora ukoliko se u naredna dva meseca nešto suštinski ne promeni u šta ne veruje.

On je za „Blic“ od nedelje, 28. jula rekao da bi stranke koje bi izašle na izbore legitimisale nefer i falične izborne uslove kao i „političko nasilje koje vladajuća većina sprovodi ne samo nad opozicijom već i nad građanima“.

„Izlaskom pod ovakvim uslovima opozicija bi možda dobila poslanička ili odbornička mesta, ali bi izgubila na kredibilitetu i moralnom terenu“, ocenio je Jovanović.

On je kazao i da opozicija još nije uspela da pokaže svoje pune mogućnosti najviše zbog „kampanje satanizacije koju izvršna vlast vodi protiv nje, ali i zbog nemogućnosti da u medijima iznese kritike i predloge“.

„Zato je neophodno da se izborimo za normalne uslove, i za politički život, i za izbore. I to ne da bi neki ljudi iz opozicije seli u fotelje i bili privezak sistema, već da bi građani dobili punu mogućnost da slobodno biraju najbolje. I jako je važno da bi i ova, ali i svaka naredna vlast bila smenjiva“, istakao je Jovanović.

On je kazao da mora biti izgrađeno nekoliko jakih stranaka u opoziciji koje moraju nastupiti u zajedničkom frontu i jedinstvenoj koloni barem do smene aktuelne vlasti.

(Beta, naslovna fotografija: N1)

Podelite ovu stranicu!