- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ALEKSANDRA JERKOV: Naprednjaci hoće silom do vlasti u Vojvodini

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je prava namera organizatora mitinga koji će se sutra održati ispred Banovine – „nasilno rušenje pokrajinske vlasti“, te upozorila na bezbednosne rizike koji bi mogli proisteći iz takvih političkih pritisaka. Ona je optužila Srpsku naprednu stranku i njene partnere da takvim postupcima direktno krše izbornu volju građana Vojvodine i narušavaju vladavinu prava.

– Njihove namere nisu one koje se zvanično navode, zato što su razlozi koje ističu – nepostojeći. Ta odbrana od nekakvog izmišljenog separatizma, od kojeg oni navodno brane Vojvodinu i Srbiju, nema nikakvog smisla. Bojim se da je prava namera da silom zauzmu pokrajinsku vlast protivno volji građana Vojvodine iskazanoj na poslednjim izborima, i u tom slučaju nije izvesno kako će se ovo okupljanje završiti. Ali, oni koji su ga organizovali treba da znaju da snose odgovornost za način na koji će taj miting proteći – rekla je Aleksandra Jerkov za „Autonomij“.

Ona je odbacila kritike naprednjaka u pogledu tajminga u kojem je Vlada Vojvodine izašla sa Deklaracijom o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, navodeći da je svaki termin za početak rešavanja problema sa funkcionisanjem vojvođanske automomije neodgovarajući za centralnu vlast koja uvek ima „prečih tema“.

– Podsetiću da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre mesec dana izašao sa sastanka u Briselu i izjavio da je Priština popustila i da je Srbija izvojevala diplomatsku pobedu, pa su onda najvljivali da će rešenje biti za sedam dana, pa za deset dana… tako da ne znam koji bi termin bio odgovarajući. I očigledno je da bi za njih svaki datum za vojvođansku deklaraciju bio problematičan. A u ovom slučaju, datum je postao sporan pošto se pokazalo da u samom tekstu te Deklaracije nema ništa što bi bilo sporno. To je očigledno samo izgovor da se stvori problem tamo gde ga nema, a isključivo zbog toga da bi se prikrila nesposobnost vladajuće koalcije na republičkom nivou da reši bilo koji problem u ovoj zemlji i da bi se zataškali loši rezultati pregovora u Briselu – ocenila je ona.

Ako ste najavljeni miting poredili sa „jogurt-revolucijom“, kakav ishod očekujete u petak i da li je moguć pad pokrajinske vlasti?

– Odgovor će bit isti kao i na pozive za prevremene pokrajinske izbore. Do izbora će doći onda kad Vlada Vojvodine više ne bude imala većinu u pokrajinskom parlamentu. A pod ovakvim i sličnim pritiscima sigurno nećemo popuštati. Očigledno da Srpska napredna stranka i njeni partneri pokušavaju da dođe na vlast u Vojvodini iako su izgubili na pokrajinskim izborima. To im, inače, polazi za rukom u mnogim opštinama u Vojvodini i širom Srbije, jer kupuju odbornike, prete im i ucenjuju, a sad vidimo da tamo gde im to ne polazi za rukom, na pokrajinskom nivou, pokušavaju da to izvedu i na silu.

Evropska komisija će se i u svom novom izveštaju o napretku Srbije sigurno baviti i pitanjem autonomije Vojvodine, iz onog aspekta iz kojeg su se uvek bavili, a to je pitanje poštovanja Ustava i zakona, odnosno vladavine prava

Očekujete li oglašavanje iz Brisela ovim povodom i da li je bilo nekih kontakata u tom pogledu, a s obzirom da je pitanje nadležnosti APV sadržano i u preporukama Evropske komisije za napredak Srbije u procesu integracija?

– Evropska komisija će se i u svom novom izveštaju o napretku Srbije sigurno baviti i pitanjem autonomije Vojvodine, iz onog aspekta iz kojeg su se uvek bavili, a to je pitanje poštovanja Ustava i zakona, odnosno vladavine prava, jer je to jedan od standarda Evropske unije. Ne znam da li će se EK baviti konkretno ovim mitingom i političkim pritiscima na pokrajinsku vlast, ali verujem da će razmotriti i taj aspekt. Predstavnici pokrajinske vlasti imaju kontakte sa evropskim zvaničnicima s obzirom da, kao i svi drugi državni organi, učestvuju u tim procesima, pokušavajući da pomognu da Srbija dobije pozitivan izveštaj. EK se ne bavi dnevnopolitičkim stvarima, ali se bavi pitanjem vladavine prava i verujem da će iznositi ocenu o tome da li se ovde radi o nepoštovanju izborne volje građana.

Da li će nesporazumi oko načina predlaganja Deklaracije poremetiti odnose u pokrajinskoj koaliciji?

– Vladajuća većina u Skupštini Vojvodine je stabilna i Pokrajinska vlada ima stabilnu većinu. Deklaracija je, uostalom, pre nego što je upućena u skupštinsku proceduru usvojena na Vladi Vojvodine i za nju su glasali predstavnici svih stranaka vladajuće kaolicije.

A zašto je onda došlo do odlaganja skupštinske rasprave o tom aktu?

– Do odlaganja je došlo zbog tenzija koje su počele da prate tu Deklaraciju, a ne zbog nekog pritiska unutar vladajuće koalicije u Pokrajini. Namera Deklaracije nikako nije bila da uzburka strasti ili izazove krizu, već je taj dokument predstavljao pruženu ruku republičkim vlastima. Deklaracijom se, uostalom, Vlada Srbije poziva da zajedno sa Vladom Vojvodine radi na rešavanju problema koji postoje u funkcionisanju autonomije. Ali, zbog tenzija koje su nastale, došlo je do odlaganja skupštinske rasprave. I sam predsednik Skupštine Vojvodine izjavio je da je do promene termina sednice Skupštine Vojvodine došlo nakon konsultacija sa predlagačima, odnosno Vladom Vojvodine.

Svetlana Ratkov (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!