Aleksandra Jerkov: Gore su me vređali poslanici SNS, nego radikali

"Ako osuđeni ratni zločinac najavi da će počiniti zločin i kaže od koga će početi, onda policija treba da reaguje po službenoj dužnosti"

18. apr 2018

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je za N1 da su uvrede koje su joj predstavnici SRS u utorak uputili u skupštinskoj sali naišle na odobravanje poslanika vladajuće, Srpske napredne stranke.

„Meni su gore uvrede dolazile od strane poslanika SNS-a, nego od radikala“, rekla je.

„Ja sam u delu sednice Skupštine u kojem se postavljaju pitanja, postavila dva pitanja. Prvo, kada će Šešelju biti oduzet mandat, s obzirom na to da je naš zakon jasan, u njemu piše da je osobi koja je osuđena na više od šest meseci zatvora prestaje mandat, a Šešelj je osuđen na 10 godina i pitala sam predsednika Administrativnog odbora koji se time bavi kad će razmatrati slučaj Šešelja. Drugo pitanje bilo je predsednici Skupštine. Pitala sam ima li Skupština nameru da zaštiti Tomislava Žigmanova, jer je Šešelj rekao da će početi intenzivnije počinjenje zločina i da će početi upravo od Žigmanova“, kazala je Jerkov.

Nakon što je postavila ta dva pitanja, poslanici su upućene salve uvreda na njen račun.

„Nisu to bili samo zastupnici Srpske radikalne stranke, drugi par rukava jeste da su oni u tome imali apsolutnu podršku i odobravanje zastupnika vladajuće koalicije, kao i predsednika Narodne skupštine. Meni su gore uvrede dolazile od poslanika SNS-a, nego od radikala. Govorili su mi, između ostalog, da jedna Srpkinja ne treba tako da govori i da je Šešelj narodni heroj, a ne zločinac. Oni su u jednom trenutku došli do mesta gde sedim, opkolili su me u klupama, dobacivali mi, pevali, a kad sam izašla iz dvorane, ispisali su to što su mi govorili na mojim papirima i to je naišlo na apsolutno odobravanje vladajuće stranke. Šešelj mi je rekao da će mi govoriti da sam ustaška k***a do kraja života, sve dok mi ne bude zagorčao život. Sve to ne nailazi ni na kakvu osudu vladajuće koalicije“, kazala je Jerkov.

Upitana hoće li slučaj prijaviti policiji, Jerkov je rekla da bi policija na to trebalo da reaguje po službenoj dužnosti, obzirom da se sve dogodilo javno.

„To su stvari koje su se dogodile javno, to su stvari koje su svakome dostupne i na koje bi državni organi Republike Srbije trebalo da reaguju po službenoj dužnosti. Ako osuđeni ratni zločinac najavi da će počiniti zločin i kaže od koga će početi, onda policija treba da reaguje po službenoj dužnosti„, rekla je Jerkov.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov komentarisao je uvrede na račun Aleksandre Jerkov.

„Bilo je više nego neugodno slušati ta dobacivanja, najvulgarnije pretnje. Govorili su ‘hoćemo li opet ići u Hrtkovce’, to će biti Srbislavci, Vojislavci, dovršićemo posao. To je trajalo više od pola sata, bilo je strašno tome svedočiti. To se događalo izvan prostora javnosti, bilo je za vreme trajanja sednice i to je bilo dobacivanje od strane zastupnika u klupama. Nije niko reagovao, nego smo se mi povukli iz sale i dali izjavu za medije“, kazao je Žigmanov.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga