- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ALEKSANDAR POPOV: Vojvodina od lokomotive spala na poslednji vagon

Od odluke Ustavnog suda Srbije kojom je ukinut deo nadležnosti Vojvodine prošlo je više od mesec dana, ali još nije poznato kako će se nastala politička kriza okončati. Predstavnici nove republičke vlasti, naime, poručuju da neće doprineti jačanju tenzija, ali ne objašnjavaju kakva će rešenja ponuditi da se problemi u funkcionisanju autonomije prevaziđu.

No, da ima prostora za skepsu u pogledu namera vladajućih stranaka s obzirom na njihovu nesklonost vojvođanskoj autonomiji, potvrđuje indirektno i aktuelna poruka predsednik Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, inače funkcionera Srpske napredne stranke, da Vojvodina neće biti zakinuta, ali ni privilegovana u odnosu na ostale delove Srbije.

Iako je Stefanović istakao da „ne postoji nikakva namera da se ni za mrvicu smanje nadležnosti koje Vojvodina ima danas„, nije sasvim jasno zbog čega je takvu izjavu začinio primedbom da će za novu Republičku vladu biti važno „da nema privilegovanih, da nema onih koji su politički miljenici, dok drugi građani Srbije treba da trpe na bilo koji način”, te da će Vojvodina biti jednaka, a ne favorizovana u odnosu na druge delove Srbije.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kazao je da Stefanovićevu ocenu o privilegovanom statusu Vojvodine u Srbiji demantuju činjenice, s obzirom na to da je, kako je naveo, Pokrajina „od lokomotive razvoja Srbije spala na nivo nerazvijenog regiona”.

– Istina je da Vojvodina poslednje dve decenije zaostaje u odnosu na druge delove zemlje – istakao je Popov u izjavi za „Dnevnik”. – Vojvodina se danas, nažalost, kvalifikuje kao nerazvijeni region, i to s najvišom stopom nezaposlenosti u odnosu na sve druge delove zemlje, izuzev južne Srbije. A činjenica je i da je jedino grad Beograd prednjačio u razvoju u odnosu na sve druge regione, tako da apsolutno padaju u vodu te teze o privilegovanosti Vojvodine.

On je ocenio i da upozorenja predstavnika nove vlasti na to da se neće dozvoliti da zarad razvoja jednog dela Srbije trpe svi ostali, takođe predstavljaju zamenu teza, navodeći da se Vojvodina u vreme kad je imala punu autonomiju nikad nije razvijala na račun drugih.

– Nije problem u tome da svi delovi zemlje treba da imaju jednake šanse za razvoj već se radi o stečenim pravima Vojvodine koja se moraju poštovati. Jer, autonomija Vojvodine je istorijska činjenica, ona je postojala decenijama pre donošenja Miloševićevog ustava i Ustava iz 2006. godine, kojima je svedena na fasadu i neke prenete nadležnosti, koje se i dalje sužavaju. A ako zaista želimo da idemo u EU, onda bi valjda trebalo ići ka unapređenju ingerencija Vojvodine i u decentralizaciju Srbije – kaže naš sagovornik.

Dodaje da su se promenom vlasti u Srbiji samo nastavile „već viđene priče o tome da neko drugi trpi ako se Vojvodina razvija”, a kojima je bila sklona i prethodna centralna vlast, što se, kako je podsetio, videlo prilikom usvajanja Statuta APV.

– Kad je Vojvodina imala autonomiju, razvijala je i sebe i pomagala druge delove Srbije, i sve to iz sopstvenih resursa, a ne tako što je uzimala od drugih. A danas se o svemu odlučuje isključivo u Beogradu – ukazao je Popov.

Po njegovim rečima, iako i postojeći Ustav predviđa mogućnost formiranja autonomnih pokrajina i u drugim delovima Srbije, ipak nije definisana procedura za sprovođenje tog procesa, što, kako kaže, samo potvrđuje da za to nije ni postojala namera ustavotvoraca.

– I donošenje takvog ustava pokazuje, zapravo, da između demokrata, narodnjaka i naprednjaka ne postoji nikakva razlika u tom pogledu, odnosno da imaju jednak otpor prema decentralizaciji i da žele da u jednom centru drže pod kontrolom sve u ovoj zemlji – podvukao je naš sagovornik.

On smatra da „briga” o razvoju lokalnih samouprava i regiona predstavlja tek „golu priču”, poput one koju su u kampanji potencirali Ujedinjeni regioni Srbije, tvrdeći da će se zalagati za decentralizaciju, a koji, kako je primetio, „sad čine sve da politički upodobljavaju vlast po lokalu”. Popov kaže da zbog loših i nepreciznih ustavnih rešenja isključivo od političke volje u Beogradu zavisi koliko će Vojvodina dobiti autonomije, zbog čega će se, ocenio je, i najnovija drama o zakidanju nadležnosti APV nakon odluke Ustavnog suda, „rešavati političkim nagodbenjaštvom„.

(B. D. Savić, Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!