Aleksandar Popov: Opasna iluzija o izdajnicima

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da kampanja koju DSS vodi protiv proevropskog bl…

02. apr 2008

Aleksandar PopovDirektor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da kampanja koju DSS vodi protiv proevropskog bloka predstavlja pokušaj da se tema izbora svede na podelu na patriote i izdajnike. On je za naš list ukazao i da to može da oslabi rejting proevropske koalicije samo ako se DS i stranke iz tog bloka budu ponašale defanzivno.
– Ako DS i njeni koalicioni partneri budu ofanzivniji u kampanji i ako građanima stave do znanja da se sa DSS ne može graditi evropska budućnost Srbije, onda podela na izdajnike i patriote neće “držati vodu”. A ako se DSS dozvoli da nametne tu temu, onda će biti dosta problema za proevropsku koaliciju. A najveću korist imaće radikali, za koje narodnjaci na ovaj način odrađuju posao – ocenio je Popov.
On je rekao da su iluzije da će Srbija zadržati Kosovo ako se odrekne evropskog kursa, ali da će društvo platiti preveliku cenu ako poveruje u tu iluziju.
– Građani moraju da znaju koliko košta i jedna i druga opcija i gde će Srbija biti za dve godine ako se odrekne saradnje sa najrazvijenijim zemljama sveta i sa EU – istakao je Popov.
On je kazao da zbog kvazipatriotske retorike narodnjačkog bloka današnja Srbija izgleda isto kao početkom 90-ih godina.
– To što DSS pokušava da težište kampanje skrene sa životnih problema na neku patriotsku priču je već viđena politika, koju je vodio Miloševićev režim. Mi sad ponovo imamo istu šemu: odbrana Kosova je paravan za sve. Oni forsiraju podelu na patriote i izdajnike, a na njihovoj listi izdajnika već je upisan lider G17 plus Mlađan Dinkić pošto je koalicionim partnerima u Vladi poručio da više neće učestvovati u kolektivnom ludilu. Međutim, LSV i Nenad Čanak su za DSS ipak ključni “dokaz” da je koalicija oko DS “nepatriotska”. I zato je na potezu proevropski blok, koji građanima jasno treba da stavi do znanja šta dobijaju i šta gube birajući između njihove i narodnjačke opcije – ukazao je Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga