- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ALEKSANDAR POPOV: Ili u Evropu ili u topli zagrljaj ruskog medveda

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da su nekoliko članica Evropske unije, kao i Sjedinjene Američke Države, izgubili strpljenje kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, odnosno da im je postalo jasno da “i Beograd i Priština maksimalno odugovlače proces kako se ne bi suočili sa negativnim posledicama odluke bez obzira kakav ishod pregovora bio”.

U razgovoru za Autonomiju, Popov kaže da je moguće da će se menjati i format pregovora i da će se u njih u većoj meri uključiti Nemačka i Francuska, koje očigledno nisu zadovoljne načinom i dinamikom rada Mogerinijeve, zbog kojih su pregovori i “razvučeni unedogled”.

“Spominje se i da je krajnji rok polovina sledeće godine, što jeste kratak rok”, rekao je Popov.

Popov ocenjuje da je zahtev da se SAD aktivno uključe u pregovore “kontroverzan” i da on veruje da se to neće desiti, jer bi to podrazumevalo napuštanje politike po kojoj je rešavanje kosovskog problema deo evropskog puta Srbije, tačnije pregovaračke platforme Poglavlja 35.

“Ukoliko bi se Amerika zvanično uključila u pregovore, onda bi se otvorila mogućnost da Srbija traži da se Rusija uključi u proces, što zapadu svakako ne bi odgovaralo. Amerikanci su svakako tu, jer imaju apsolutan uticaj na vlast na Kosovu”, rekao je Popov.

Popov ocenjuje da je primetna nervoza kod vlasti u Srbiji, jer im je jasno da se približava trenutak odluke.

“Mislim da je pojačana kritika EU na unutrašnje probleme Srbije, pre svega u oblasti vladavine prava, slobode medija i urušenih institucija deo pritiska na vlasti u Srbiji da se ubrza donošenje odluke”, kazao je Popov.

On kaže da se zvanični Beograd nalazi pred dva moguća izbora, a da svaki od njih nosi velike rizike.

“Jedan put je da se potpiše pravno obavezujući sporazum, što se apsolutno zahteva od njih da bi se nastavio evropski put Srbije. Tada će naići na veliki otpor, pre svega od Srpske pravoslavne crkve i drugih desnih snaga u društvu, a možda i unutar sopstvene stranke”, smatra Popov.

On podseća da je mitropolit Amfilohije rekao da crkva neće podržati ništa, ni referendum, ni podelu Kosova – odnosno da sve osim zamrznutog konflikta za crkvu nije prihvatljivo.

“To je ne mali rizik koji može da napravi probleme vladajućoj garnituri”, rekao je Popov.

Popov ukazuje da se pred vlastima i u Beogradu i u Prištini nalazi još jedan veliki izazov koji sledi posle potpisivanja sporazuma, a to je da ih zapad “može pustiti niz vodu”.

“Oni mogu biti ‘pušteni niz vodu’ jer očigledno nemaju demokratski kapacitet da nastave evroointegrativne procese i sprovedu reforme u društvu, pre svega u oblasti vladavine prava, izgradnje nezavisnih institucije, slobode medija, itd. One imaju tzv. patriotski, ali ne i demokratski potencijal”, rekao je Popov.

Popov ukazuje da je vlast u Srbiji pokazala da nema demokratski kapacitet urušavajući institucije u toj meri da to sada “deluje kao nepovratan proces”.

“Osim svega toga, pred Beogradom je na ovom putu još jedan ozbiljan rizik, a to je usklađivanje spoljne politike sa EU, što znači pravljenje otklona od Rusije”, smatra Popov.

Direktor Centra za regionalizam prepoznaje i drugi put koji Beograd može izabrati, a to je odustajanje od EU.

“Moguće je da će se ići na referendum koji će imati negativan ishod, jer vidimo da je po istraživanjima javnog mnjenja idalje ogroman broj građana proruski opredeljen i protiv ulaska u EU. Moguće je da će se vlast pred EU pokušati opravdati – evo, narod je tako hteo, ali to EU neće previše uzimati u obzir i uslediće blokada evropskog puta. A to znači da mi idemo u topli zagrljaj ruskog medveda, iz kojeg ćemo se teško posle iščupati”, kaže Popov.

Prema Popovu, to znači da Srbija neće moći da koristi preko potrebne evropske novce, a vlast će se suočiti i sa nezadovoljstvom onih ljudi koji su od 2012. godine glasali za njih ili bili uz njih verujući u njihovo evropsko opredeljenje.

“Postoje dva rizična ishoda i to je uzrok velike nervoze koja vlada unutar vladajuće garniture. Izgleda da im je postalo jasno da su se prekombinovali, da su umislili da su nekakvi veliki igrači na međunarodnoj političkoj sceni i da mogu da ucenjuju nekoga ovim ili onim. Pokazalo se da je sve to bila pogrešna kalkulacija i da je došlo vreme da su suoče sa njenim posledicama”, rekao je Popov.

Popov smatra da je, ukoliko vlast zaista želi da nastavi evropskim putem, paradoksalno to što istovremeno neprestano jača nacionalistička retorika u govorima predstavnika vlasti i medijima bliskim vlasti.

“Ako se odista želelo ostati na evropskom putu, vlast je morala u tom smislu da priprema javnost preko medija koje kontroliše, a kontroliše skoro sve medije. Kada se pogleda kako ti mediji izveštavaju, izgleda kao da vlast želi da napravi otklon od evropskog puta. Prema tim medijima, zapad je najveći neprijatelj, a Rusija najveći prijatelj, Kosovo nećemo dati ni po koju cenu, nacionalistička retorika je žestoka”, ukazuje Popov.

Popov ocenjuje da je to sve suprotno onome što bi vlast trebalo da čini ako želi da ide u EU, da se Kosovo skine sa dnevnog reda i da se uđe u unutrašnje reforme, pre svega u oblasti vladavine prava i građenju nezavisnih insitucija i slobode medija, “svega onoga što nam sada itekako nedostaje”.

“To je stvarno zbunjujuće i zabrinjavajuće. Ako se stvara takva atmosfera, nije jasno šta je stvarni cilj”, kaže Popov.

(Autonomija / fotografija: Medija centar Vojvodine)

Podelite ovu stranicu!