Aleksandar Popov: Da je bolje komunikacije sa Hrvatskom, ne bi bilo blokade

"Da postoji komunikacija između političara umesto što se ti odnosi zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama zarad unutrašnje- političkih stvari, problemi bi bili rešeni"

14. dec 2016

 

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da bi problemi oko otvaranja poglavlja 26 bili rešeni da su Srbija i Hrvatska imale bolje odnose u ranijem periodu.

On je podsetio da dve zemlje imaju i formiranu mešovitu komisiju koja bi trebalo da se sastaje i rešava postojeće probleme, alida se ona ne sastaje redovno.

“Srbija je mogla da bude više proaktivna i radi na rešavanju tih pitanja”, istakao je Popov za N1 televiziju, dodajući da je napravljen sporazum izemeđu Hrvatskog nacionalnog veća i srpskog Ministarstva prosvete i da je u toku rešavanje problema oko udžbenika.

“Ali, mi nemamo normalne odnose u najmanju ruku već četiri godine a propušten je period od 2000. godine da se rešavaju otvorena pitanja jedno po jedno”, naglašava on podsećajući da je zahlađenje počelo s dolaskom SNS-a na vlast u Srbiji a da je nastavljeno sa dolaskom Tomislava Karamarka na vlast u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, u Srbiji vlada uverenje da je sadašnji lider HDZ-a Andrej Plenković umerenija opcija i da će uspeti da dovede radikalizovani HDZ u desni centar, ali to se za sad nije desilo.
“Verovatno ima jak otpor unutar stranke. Ostaje da vidimo da li će se to desiti i da li će uspeti da pacifikuje desno krilo unutar stranke”, kazao je Popov.

On podseća da je Srbija stalno u predizbornoj kampanji i da se zloupotrebljavaju međusobni odnosi za unutrašnje svrhe. Takođe dodaje da postoji dosta stvari koje bi sama Hrvatska trebalo da uradi na unpređenju položaja srpske manjine u Hrvatskoj jer ona, kao članica EU, treba da poštuje standarde Unije.

„Sa obe strane ima što-šta da se poradi i to je stvar za političare, da se sreću i rešavaju ove probleme. Nemamo dobar dijalog, to se nagomilava, imamo zaostavštinu iz 90 godina“, navodi Popov, ističući da susret Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na mostu uopšte nije bio istorijski

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga