Aleksandar Olenik: Srbija na Zapadu i u NATO-u, Vučić i SzS su jednoumlje

"Jedno je režimsko jednoumlje - da Srbija živi zlatno doba, a drugo dolazi od nacionalista i konzervativaca i od Saveza za Srbiju, koji nameću ideju bojkota koja odgovara samo Vučiću"

21. feb 2020

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Aleksandar Olenik izjavio je da politiku koju vodi Evropski blok definiše parola “Srbija na Zapadu” i u NATO paktu i optužio i vlast i opoziciju okupljenu oko Saveza za Srbiju za “jednoumlje”.

“Samo na taj način možemo da trasiramo evropski put Srbije, da ne lutamo između istoka i zapada, što se pokazalo kao najlošije”, rekao je Olenik na tribini u Prijepolju, a prenosi GDF.

Dodao je da je najočigledniji dokaz da je to ispravna politika kada se vidi “gde nam deca, ali i sredovečni ljudi odlaze”.

“Svi odlaze u Evropsku uniju i na zapad, a niko na istok i u Evroazijsku uniju. Jedini način da vratimo one koji su otišli i da zadržimo one koji bi da odu jeste da implementiramo pravila koja postoje na zapadu. Najbrži i najefikasniji način da to uradimo je agresivna reforma u našem društvu tako što ćemo da prepišemo sva pravila koja važe u Evropskoj uniji. Ako to ne napravimo i nastavimo da građane i Srbiju guramo ka Evroazijskoj uniji ovde neće niko da ostane”, poručio je Olenik.

Ocenio je da u ovom trenutku u Srbiji postoje dva jednoumlja koja se nameću: jedno je režimsko jednoumlje – da Srbija živi zlatno doba i da smo na dobrom putu, koje se nameće uglavnom medijskim manipulacijama, a drugo dolazi od nacionalista i konzervativaca i od Saveza za Srbiju, koji nameću ideju bojkota.

“I jedno i drugo nam nameću nacionalisti, i oba rešenja odgovaraju samo Aleksandru Vučiću”, poručio je Olenik.

Govoreći o problemima u Crnoj Gori, Olenik je rekao da, kako se prema toj zemlji ponašao Milošević, “nastavili su da se ponašaju Koštunica, Tadić i sada Vučić, i Savez za Srbiju zajedno, i to je ista politička matrica”.

“Ista ta matrica vidljiva je i u Bosni, u Republici Srpskoj (RS) i meni je potuno neverovatno da mediji koji huškaju ovo u Crnoj Gori, to isto rade i u Bosni, jer RS prodaje zemljište koje ne sme da prodaje a kada je Ustavni sud to zabranio krenula je neviđena manipulacija, pominje se ‘bregzit’, osamostaljivanje RS i to je najgore ispiranje mozga koje rade RTS i ostali mediji. Moram da se zapitam koliko je dosta žrtava Vučiću i Dodiku, zar sto hiljada žrtava iz prethodnog rata nije dosta”, rekao je Olenik.

Najavio je da će predstavnici Evropskog bloka još pre izbora otići na Kosovo kod „novog premijera jer ta vlada, za razliku od prethodne i ove naše, nije iz ratne elite”.

“Razgovaraćemo i posle izbora sa kosovskom vladom jer mi pokušavamo da nateramo Vučića da otpočne rešavanje pitanja Kosova, jer on zloupotrebljava Kosovo, kao što su pre njega to radili Koštunica i Tadić”, naveo je Olenik.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton odbacio je optužbe na račun te stranke i koalicije Vojvođanski front kojoj pripada i dodao da niko u Srbiji ne vidi separatizam u Republici Srpskoj, „ali ga vide u Vojvodini gde separatizma nema“.

““To što mi želimo da Vojvodina upravlja svojim dobrima i sa svojim bogatstvima nije separatizam. Nekad je pokrajina bila motor razvoja ove zemlje, ali sada više nije bogata. Beogradski sam đak i nemam ništa protiv Beograda ali imam protiv stava da je sva pamet u Beogradu, ali ne među građanima nego u Vladi Srbije, institucijama i u skupštini, gde od 250 poslanika Beograd ima oko sto poslanika iz Beograda”, kazao je Marton.

Prema njegovim rečima, oko 91 odsto svih sredstava u Vladi Srbije, a samo devet odsto na lokalu.

„Možemo o Titu da govorimo šta hoćemo ali taj procenat se kretao oko 30 odsto i najviši je bio u Sloveniji a najmanji u Makedoniji. Danas je četiri puta manje para na lokalu nego, recimo 1983. godine. U mom Zrenjaninu do 1988. godine gradonačelnici su mogli da finansiraju mnoge poslove, a sada je budžet Zrenjanjina oko sedam milijardi dinara, što je pet puta manje u odnosu na osamdesete godine prošlog veka. Treba već jednom da kažemo stop centralizaciji, beogradizaciji…”, naveo je Marton.

Članica Predsedništva GDF-a Snežana Tasov iz Bora u prijepoljskom Domu kulture govorila stojeći. Zato što je, kako reče, ženama potrebno da se propnu na prste da bi uspele u politici, ali i zbog toga da bolje vidi poslednje redove u sali gde je bilo mnogo ženskih lica.

Predsednik Izvršnog odbora GDF-a Zoran Vuletić rekao je da razume zašto Aleksandar Vučić ćuti o ratnim zločinima iz devedesetih godina prošlog veka, jer brani svoju ratnu prošlost, ali je upitao zašto ćuti Savez za Srbiju.

“Još Vučića guraju da bude veći nacionalista nego što je bio, zameraju mu što je igrao šah sa Bakirom Izetbegovićem na Baščaršiji”, rekao je Vuletić.

Potpredsednik GDF-a Rade Veljanovski rekao je da nisu Srbiji najviše investicija doneli Kinezi i Rusi, nego Evropska unija koja je Srbiji dala i najviše bespovratnih donacija i dodao da je zabluda da probleme možemo da rešimo izvan sistema EU.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga