ALEKSANDAR OLENIK: Ne u moje ime

"Fašizam ne dolazi na vlast zato što na početku ima puno fašista, već zato što ima puno građana koji neće da se mešaju u svoj život"

22. nov 2021

Slika Vučića kao prelepljuje naziv bulevar dr Zorana Đinđića sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za zločin genocida, najbolje odslikava sadašnju politiku Srbije. Ako ovome dodamo besprizornu pljačku građana i prirodnih resursa, onda je to tačna slika Vučića.

Nekoliko dana pre pobune zbog murala i sukoba sa Vučićevim siledžijama na ulici, objavili smo apel „Zločin je zločin“ upravo sa ciljem mobilizacije svih antifašista jer smo sa javnim slavljenjem ratnih zločinaca, došli na početke otvorenog fašizma.

Odabrali smo prvog srpskog tužioca za ratne zločine, Vladimira Vukčevića, da pozove građane na potpisivanje ovog apela, jer je baš on uhapsio Mladića. Pored njega, Vukčević je uhapsio i drugog po svireposti Radovana Karadžića, ali i mnoge druge, te je u praksi pokazao da zna kako se hapse zločinci, kako se zločinci procesuiraju i kako se zločinci šalju na doživotne robije. Zbog toga je on najpozvaniji da pozove građane na pobunu protiv sadašnjih fašista i zločinaca na vlasti jer on pokazao da ima hrabrosti ali i znanja da ih hapsi, a to nam je preko potrebno.

Suštinski, svi koji crtaju, čuvaju murale ili na bilo koji drugi način podržavaju zločinca Mladića, osuđenog za genocid, priznaju da je genocid izvršen i u njihovo ime. Prelepljivanjem ulične table bulevar dr Zorana Đinđića sa imenom Ratka Mladića, Vučić je javno priznao da je genocid izvršen i u njegovo ime. Ali zato nikada u naše ime, ne u moje ime. Svi mi koji ne podržavamo genocid Ratka Mladića imamo pravo ali i obavezu da se pobunimo, kao što to su to uradile Aida Ćorović i Jelena Jaćimović.

Svi znamo da fašizam ne dolazi na vlast zato što na početku ima puno fašista, već zato što ima puno građana koji neće da se mešaju u svoj život, koji ne reaguju i koji ih puštaju a posle je kasno. Bilo je samo pitanje vremena kada će doći do uličnih sukoba sa Vučićevim siledžijama. Oni svi zajedno priznaju da je genocid izvršen i u njihovo ime. Mi smo ti koji nikad nećemo dozvoliti da se genocid pripiše svima. Najpreciznije, za genocid su odgovorni oni koji su ga počinili i oni koji priznaju da je genocid izvršen i u njihovo ime, i to dolazimo do sadašnje situacije u Srbiji: ili će oni suditi nama ili ćemo mi suditi njima.

Vučiću, ali i ministru za srpski svet i murale Vulinu, Ratko Mladić jeste veoma važan, zato i podržavaju genocid koji je počinio, ali im je neko drugi još važniji. Oni imaju najvažnije božanstvo, a to je rejting. I tu se ukršta ćutljiva, uplašena i sluđena većina naših građana sa malobrojnim ali glasnim pionirima novog fašizma. U ovom trenutku na početku pobune građana, Vučiću ne prija javna odbrana genocida u Srebrenici, ali to još ne utiče na njegov rejting. Međutim, ako pobuna potraje i ako Vučić bude prinuđen da stalno i javno brani i podržava genocid, to će se pokazati i na rejtingu, i to pred izbore.

Tako da je situacija prilično jednostavna, svaki građanin može da bira: hoće li podržati Mladića i Vučića i tako pokazati da je genocid izvršen i u njegovo ime, ili će reći ne, ne u moje ime.

Autor je advokat i građanski aktivista

(Danas, Foto: mc.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bazar
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga