- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aleksandar Odžić: Na popisu građanima omogućiti pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet

Pitanje vojvođanskog identiteta je osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca da se slobodno izjasni o nacionalnoj pripadnosti shodno sopstvenim ubeđenjima i kao takvo nikome ne sme biti uskraćeno prilikom popisa stanovništva 2022. godine, poručio je danas predsednik Vojvođanske partije (VP) Aleksandar Odžić, dodavši da su VP i LSV zato podneli zajedničku inicijativu da se svim građanima omogući pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet koji je nesporan.

On je u saopštenju za javnost naveo da na poslednjem popisu iz 2011. godine mnogi građani koji žive uglavnom na teritoriji Vojvodine nisu mogli ostvariti to svoje pravo jer su ih popisivači i pored slobodno izražene volje da se izjasne kao Vojvođani/ke, svrstavali u rubriku regionalne pripadnosti ili pod „ostali“.

„Vojvodina jeste region priznat i od Skupštine evropskih regija čiji je i punopravni član, ali je isto tako i zaokružena prirodna, istorijska i kulturološka celina koja ima svoje institucije sistema, predstavnički dom i vladu koji se biraju na izborima, Ustavom republike Srbije je definisana kao Autonomna pokrajina ravnopravnih građanki i građana bez obzira na etničku, konfesionalnu, kulturološku ili bilo koju drugu raličitost. I upravo ta raznolikost čini je takvom da je svojevrstan primer života ljudi kroz međusobnu saradnju i uvažavanje, toleranciju, pa i mešovite brakove kroz koje stasavaju generacije koje svoj identitet grade upravo na istim tim vrednostima na kojima počiva i Vojvodina“, ocenio je Odžić.

Sa druge strane, kako je dodao, znatan broj građanki i građana nakon krvavog raspada SFRJ, Vojvodinu doživljava kao Jugoslaviju u malom i kao svoj dom, koji i pored svega odoleva nacionalističkim i centralističkim pretenzijama od strane svih onih koji bi da je svojataju na ovaj ili onaj način.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!