Aleksandar Odžić: Da sa Srbijom, ali ne i pod Srbijom!

Federalizacija Srbije i Vojvodina Republika je model očuvanja zajedničke državne zajednice gde niko ne bi bio „nesretan“

14. okt 2014

Kako biste definirali aktuelni ustavno-pravni položaj Vojvodine?

ODŽIĆ: Aktuelni Ustav RS, koji je 2006. godine donet pod okriljem noći bez javne rasprave i bez većinske podrške građanki i građana Vojvodine na tadašnjem ustavnom referendumu koji je trajao dva dana i čitavu jednu noć, je još tada Vojvodini stavio omču oko vrata i predvideo njeno potpuno ukidanje. Odlukama Ustavnog suda RS o ukidanju nadležnosti AP Vojvodini i poništavanjem Statuta AP Vojvodine, pa naknadno donošenje novog statuta od strane aktuelnih vlasti Vojvodine i Srbije taj proces je nastavljen.

Danas postoji samo iluzija od autonomije Vojvodine, jer ona suštinski i ne postoji. Dakle, aktuelni ustavno-pravni položaj AP Vojvodine u okviru države Srbije sa ovakvim nametnutim Ustavom i nakaradnim Statutom AP Vojvodine je neodrživ, on Vojvodinu priprema na konačno poništavanje i ukidanje, a i u suprotnostima je sa zaključcima Londonske mirovne konferencije o SFRJ iz 1992. godine, kada je jedan od zaključaka bio i da se građankama i građanima Vojvodine moraju vratiti sva ustavna prava (ustavi RS i APV iz 1974. godine) koja su imali do Miloševićevog državnog puča 1988. godine tzv. Jogurt revolucijom i naknadnim donošenjem Ustava RS 1990. godine.

Od kada djeluje vaša partija na političkoj sceni Vojvodine, odnosno Srbije?

ODŽIĆ: Pod sadašnjim imenom Vojvođanska partija deluje od 2005. godine, ali ona svoje korene (kroz raznorazna ujedinjenja i ljude koji su kroz nju prošli) vuče još od 1990. godine kao Savez reformskih snaga Jugoslavije, Reformska demokratska stranka Vojvodine, Reformisti Vojvodine i od 2005. godine Vojvođanska partija.

Trenutno ne participirate u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodina i najavili ste izlazak na izbore. Šta očekujete od njih?

ODŽIĆ: Praktično, mi smo u kampanji za vojvođanske izbore od januara 2013. godine kada smo obelodanili program „Vojvodina Republika“. Očekujemo buđenje Vojvodine i rezultat koji će garantovati ulazak poslanika Vojvođanske partije u parlament Vojvodine, kao i aktivno učešće u kreiranju buduće vojvođanske vlasti.

Lično mislim da Vojvodina zaslužuje jednu ovakvu opciju u svom parlamentarnom životu i suštinsku alternativu u odnosu na aktuelne političke elite u Vojvodini.

Zvuči li Vama licemjerno ovaj prefiks “autonomna” koji se formalno-pravno koristi za puno “ime i prezime” Pokrajine? Da li je i koliko Vojvodina suštinski autonomna?

ODŽIĆ: Kao što sam i rekao, autonomija Vojvodine u ovom trenutku ne postoji, ona je odmerena i servirana građankama i građanima Vojvodine kao iluzija za prikrivanje stvarnih namera prema Vojvodini od strane političkih stranaka i njihovih lidera iz kruga beogradske dvojke.

Pokrenuli ste potpisivanje peticije za promjenu Ustava Srbije po kojem bi Vojvodina imala status Republike u federaliziranoj državi Srbiji. Koliko ste potpisa do sada prikupili i jeste li optimist da će se u tom smislu Ustav Srbije promijeniti u neko dogledno vrijeme?

ODŽIĆ: Do sada smo prikupili više od 30 000 potpisa podrške za našu peticiju koja se odnosi na donošenje novih Ustava RS i APV i statusni položaj Vojvodine u federalizovanoj Srbiji. U narednih nekoliko godina će se ući u proces donošenja novog Ustava RS, i to ne zato što je to volja Aleksandra Vučića ili bilo kog drugog srbijanskog predsednika vlade RS, već zbog toga što sa aktuelnim Ustavom Srbija ne može ni da se približi EU.

Mi se nadamo da ćemo kroz vojvođanski parlament biti u situaciji da utičemo na njegovu sadržinu i sam proces donošenja.

Zašto baš Republika?

ODŽIĆ: Zato što mi insistiramo na ravnopravnom odnosu Srbije i Vojvodine. Zato što Vojvodina kao entitet nije nastala na tlu Srbije. Zato što Vojvodina nije nastala decentralizacijom Srbije, nego je svojom voljom ulazila u državne saveze sa Srbijom kroz svoju burnu istoriju. Dakle, DA sa Srbijom, ali NE i pod Srbijom.

Federalizacija Srbije i Vojvodina Republika je model državnog uređenja koji naša partija vidi kao najefikasniji način očuvanja zajedničke državne zajednice gde niko ne bi bio „nesretan“ ili uskraćen za prava koja mu pripadaju. Pokazalo se da je autonomija prevaziđena u svakom smislu te reči i da je svaka srbijanska vlada ili ministar tumači na svoj način i u odnosu na program svoje stranke određuje politiku prema Vojvodini. Vojvodina Republika bi bila definisana ustavima RS i APV i kao ustavna kategorija bi štitila svoje atribute zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i prava na raspolaganje sopstvenom imovinom, finansijama, prirodnim i radom stvorenim resursima.

Da li su još neki politički faktori u Pokrajini na fonu vaše borbe za Vojvodinu kao Republiku? Je li moguć neki širi prorepublikanski blok, bilo političkih partija ili nevladinih organizacija te pojedinaca, posebno intelektualaca?

ODŽIĆ: Mi smo već sada u tesnoj saradnji sa nevladinom organizacijom Vojvođanski klub. Pre nekoliko meseci i lično sam najavio formiranje „Vojvođanskog bloka“ stranaka, organizacija i pojedinaca koje su zainteresovane da sarađuju u cilju formiranja zajedničke predizborne Vojvođanske liste. Moram priznati da je u ovom trenutku izraženija svest i volja po ovom pitanju kod građanki i građana Vojvodine, pojedinih NVO i strukovnih organizacija čija je podrška svakodnevna i sve veća u odnosu na aktuelne političke stranke i njihove lidere u Vojvodini, koji su očito zaokupljeni očuvanjem mrvica vlasti koje im prospe Aleksandar Vučić sa svog stola.

Prije nepunih mjesec dana obratili ste se gradonačelniku Novog Sada tražeći od njega da uputi zahtjev svim javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač Grad Novi Sad, da na vidnom mjestu istaknu zastavu Vojvodine, uz zastave Srbije i Grada Novog Sada. Da li ste dobili odgovor i je li Vašem zahtjevu, eventualno, udovoljeno?

ODŽIĆ: Nije, i to je postao manir gradskih vlasti. Novi Sad nije imao goru vlast u svojoj istoriji. Nepotizam, nestručnost i bahatost koalicionih partnera na vlasti u Novom Sadu nema granice. SNS, kao predvodnik gradske vlasti u Novom Sadu, je oko sebe okupio nepostojeće stranke i kadar čiji je jedini cilj lično bogaćenje i izvlačenje novca iz javnih preduzeća i ustanova, jer vrlo dobro znaju da im je ovo poklon od onih koji su na silu zauzeli javne funkcije u gradu ne bi li se dodvorili i nametnuli svom lideru u Beogradu.

U svemu tome, Novosađani izvlače najdeblji kraj i izloženi su svakodnevnoj pljačkanju od strane onih koji, da je ovo normalna država, nikada ne bi morali da gledaju u lokalnoj vlasti.

Kako komentirate situaciju polarizacije između predsjednika Skupštine AP Vojvodina Ištvana Pastora i premijera Bojana Pajtića. Da li se skupštinska većina opredijelila na čijoj je strani? Na kraju krajeva, treba li ikome pobjednik u konfrontaciji među prvim ljudima zakonodavne i izvršne vlasti u Pokrajini?

ODŽIĆ: Dobro ste to primetili. Kako god da se završi ova igranka oko aktuelne većine u Skupštini Vojvodine, tu neće biti pobednika. Naprotiv, lično mislim da svi gube, i pozicija i opozicija, jer će im ceo mandat proći u međusobnom prepucavanju i otimanju ili zadržavanju vlasti, sve do trenutka kada će se, hteli ne hteli, morati suočiti sa stvarnošću i naći pred biračima za eventualni novi mandat. I ovo je jedna od situacija gde vidimo šansu za našu partiju da kao alternativa svemu postojećem preuzme odgovornost u Vojvodini i pokrene procese povratka vojvođanskog subjektiviteta.

Krajem augusta ste izjavili da “vojvođanski političari boluju od beogradskog kompleksa”. Hoćete li to pojasniti i je li bilo neposrednog povoda za tu Vašu izjavu?

ODŽIĆ: Da, to se odnosilo upravo na nejasne i nejake poruke koje su svakodnevno lansirali u javnost vojvođanski političari u cilju zauzimanja što bolje početne pozicije pred pregovore o budućoj skupštinskoj većini u Vojvodini. Iz svake njihove izjave je izbijao strah od gubitka vlasti ili neispunjenih zadataka od strane „velikog vođe“ kod kojeg su mnogi išli i na konsultacije u Beograd. To nije put kojim Vojvodina treba ići i takvi političari ne zaslužuju podršku građanki i građana Vojvodine. Na njihovu nesreću, očito ne postoji lek kojim bi se oni izlečili, pa i ovih dana čitamo slične izjave i komentare. Kada će se cela ta priča oko nove/stare skupštinske većine završiti, nisam siguran da u ovom trenutku i oni sami znaju gde i kada je kraj.

Dok ovaj intervju bude pred našim čitateljima, neposredno prije toga (5. oktobar) će se desiti 26. godišnjica “jogurt revolucije”. Kako ste je obilježili?

ODŽIĆ: Zadovoljni smo što su građanke i građani Vojvodine razumeli zašto je bilo važno prošetati ulicama grada Novog Sada 5. oktobra 2014. godine. Uz sve moguće pretnje i otvorene napade raznoraznih desničarskih organizacija i uz ogromne mere bezbednosti od strane policije, šetnja je uspešno održana i jasno smo izneli u javnost zahteve po pitanju ustavno – pravnog položaja Vojvodine o čemu pišu mediji ne samo u Vojvodini i Srbiji već i u regionu, pa i u svetu. I ovogodišnja Šetnja za Vojvodinu će biti ubeležena u nekim budućim knjigama istorije političkih odnosa Vojvodine i Srbije.

Bedrudin Gušić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga