Aleksandar Obradović i Biljana Stojković dobitnici nagrade Dobar primer Novog optimizma

“Uvereni smo da ćemo ovogodišnjim izborom dobitnika nagrade podstaći optimizam da je promena u društvu moguća"

18. nov 2019

Radnik Krušika iz Valjeva Aleksandar Obradović i profesorica Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković ovogodišnji su dobitnici tradicionalne nagrade “Dobar primer Novog optimizma”, saopštio je pokret Novi optimizam.

“Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike Krušik u Valjevu, obelodanjujući javnosti podatke o umešanosti najvišeg državnog vrha u nelegalne radnje vezane za trgovinu oružjem, pokazao je pravi primer šta znači biti građanin, odnosno beskompromisno se boriti za istinu, pravdu i javni interes u teškim društvenim okolnostima u kojima danas živimo. Hrabro iskoračivši ispred kolega i svih drugih koji su znali i ćutali, Aleksandar je postao simbol nepristajanja na laž, ponižavanje i pljačku”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Biljana Stojković kao javna intelektualka u prethodnom periodu promovisala i pomogla veliki broj inicijativa i okupljanja motivisanih solidarnošću i pobunom protiv stanja u društvu.

“Ustala je u odbranu integriteta univerziteta, kao profesorka koja je podržala svoje studente i kao žena koja hrabro i odlučno nastupa u javnosti”, piše u saopštenju.

“Uvereni smo da ćemo ovogodišnjim izborom dobitnika nagrade podstaći optimizam da je promena u društvu moguća, aktivizam kao oružje kojim ćemo se za tu promenu izboriti, ali i Novu solidarnost, kao vrednost koju moramo da vratimo u javni prostor. Iz tog razloga, ove godine smo učinili presedan, te će umesto jedne, biti dodeljene dve nagrade”, navodi se u saopštenju.

Neki od prethodnih dobitnika ove nagrade su glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Đorđević, pisac i novinar Ivan Ivanji, bivši zaštitnik građana Saša Janković, bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a prethodne godine nagrada je pripala rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Priznanje će, kao i svake godine, biti uručeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, kada će biti obeležen i 15. rođendan Novog optimizma, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Naslednik
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga