Aleksandar Marton: Nedopustivo je učenicima deliti knjige kojima se promovišu mržnja i šovinizam

Roditelj: "Knjiga je štampana u 30.000 primeraka, uz blagoslov episkopa Irineja, i deljena deci u školama u Vojvodini. Neko je tu masno zaradio"

17. feb 2020

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da je nedopustivo da se u školama u Vojvodini besplatno dele knjige kojima se učenicima nameće “desničarski narativ”.

“Podela ovakvih knjiga u školama je nedopustiva. Učenicima se od malih nogu nameće desničarski narativ: nacionalizam, šovinizam, mržnja, podele… Dokle više?”, upitao je Marton na Tviteru.

Novosadski informativni portal 021 objavio je danas tekst u kojem je naveo da su pojedini roditelji nezadovoljni zbog zbirke pesama deljene deci za praznik Svetog Save “Uskliknimo s ljubavlju”, autora Blagoja Bakovića.

“Zbirka pesama objavljena je prošle godine uz blagoslov episkopa bačkog Irineja. Ona je deljena na poklon deci povodom školske slave, a pesme u njoj bi, barem je tako verovatno zamišljeno, trebalo da pokažu kako je bog ljubav, a put do ljubavi i toga kako da budu dobri ljudi Srbima pokazuje Sveti Sava”, piše 021.

U zbirci se nalaze i pesme poput „Molitva pred znacima strašnog suda“, u kojima se pominju „Šiptari“ i molba da se „usliši kletva svetog Lazara“.

Jedan roditelj učenika nižeg razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu rekao je za 021 da je „neprimereno u školama deliti verski i nacionalno obojenu literaturu, bez obzira na to ko bio autor i koliko priznanja za svoja dela imao“.

On je dodao da je reč o knjizi koja služi za širenje “pravoslavne dogme” i izrazio ogorčenje što je učenicima te knjige delio školski pedagog.

Iz te osnovne škole su za 021 kazali da „nisu bili stavljeni u položaj da odlučuju da li žele knjigu da prime i podele je učenicima“, već su ih o dodeli knjige učenicima povodom školske slave obavestili su “nadležni”.

Ova knjiga deljena je deci i u drugim osnovnim školama u Novom Sadu.

Drugi roditelj iz iste osnovne škole takođe je izrazio negodovanje zbog podele “verske literature u laičkim školama”.

“Međutim, ono što mene još više zanima jeste činjenica da je knjiga štampana u neverovatnih 30.000 primeraka! Mislim da je jasno o čemu je reč: neko je tu uzeo velike novce, a usput nam je idoktrinirao decu. Dakle, tipičan manir crkve i kojekakvih crkvenjaka: trgujemo dušama i usput se enormno bogatimo”, rekao je taj roditelj za agenciju Beta.

Knjiga Blagoja Bakovića “Uskliknimo s ljubavlju” je džepnog formata, ima 126 strana i nosi podnaslove “Pesme za decu i dorasle” i “Osam vekova našeg hristaništa”.

Štampao ju je Grafomarketing iz Novog Sada, u biblioteci “Savremena poezija”, u 30.000 primeraka.

Sociološkinja Sanja Vuković kazala je za 021 da stihove o Srbiji kao grobu Milice Rakić, Simonidinim očnim dupljama, Šiptarima, kletvi svetog Lazara, koji su „blagoslovljeni od SPC“, ne može drugačije da protumači nego kao “sistemsku indoktrinaciju koja se godinama uspešno sprovodi u školama”.

Pesnik Blagoje Baković govorio je na skupu „Sloboda Šešelju“, koji je u Novom Sadu 2013. godine organizovala Srpska radikalna stranka, a tom prilikom je, kako su preneli mediji, odrecitovao nekoliko svojih pesama od kojih je neke posvetio lideru radikala i njegovoj borbi u Hagu.

Matica srpska je početkom februara nagradila Bakovića Zmajevom nagradom za najbolju pesničku zbirku na srpskom jeziku koja je objavljena prošle godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga