Aleksandar Marton: Da se vratimo pravim vrednostima

Jedan od početnih koraka mora biti ponovno uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole

19. mar 2014

Već više od dve decenije na ovim prostorima tolerancija je umela da ustukne pred ekstremizmom i netolerancijom. Tiha većina je večito ćutala i ustupala je mesto manjini, koja je svojim glasnim tonom nametala obrazac društvenog ponašanja.

Tradicija sklada i dobrosusedskih odnosa u Vojvodini počesto je stavljana u drugi plan. Norme koje su vekovima vladale u Vojvodini nekome su se još ranih devedesetih godina činile suvišnim. Posebno je smetala multikulturalnost i različitost. Posebno je smetalo to što se te različitosti nisu isključivale, već su činile Vojvodinu i njene građane duhovno bogatijim. Spoj kultura raznih naroda Vojvodine bio je sjajan primer multietničke tolerancije.

Nažalost, taj spoj se našao na udaru ekstremizma.

Poželeli su ekstremisti da se Jovan, Janoš, Jon ili Jan ne druže međusobno i počeli su da promišljaju načine na koji će stvoriti nacionalne torove u kojem će svako boraviti samo sa svojim nacionom.

Jezik društvene sredine, koji se u Vojvodini izučavao od kasnih šezdesetih godina 20. veka, morao je biti isključen iz škola. Bilo je potrebno naterati male Srbe da budu samo Srbi, Mađare da budu samo Mađari… Bilo je potrebno udaljiti nacion od drugog naciona i razbiti ideju multietničkog sklada.

Naravno, nastupajuće godine su pokazale da su ovakve ideje imale rezultata.

Danas, u drugoj deceniji trećeg milenijuma, potrebno je Vojvodinu načiniti onakvom kakva je bila pre 25 i više godina.

Biće to težak posao, ali mora se raditi na tome. Jedan od početnih koraka mora biti ponovno uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole. Taj se korak morao načiniti još mnogo ranije.

Naši mladi sugrađani ne smeju postati žrtve „torovskog promišljanja“, koje će bežati od onog drugog, različitog.

Vojvodina je evropska, svetska, civilizovana samo ako su Jovan, Janoš, Jon ili Jan zajedno i ako se dobro poznaju.

Takva Vojvodina je moguća i potrebna.

Aleksandar Marton
(poslanik u Skupštini AP Vojvodine) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga