- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aleksandar Marton: Beograd na vodi, Zrenjanin u pustinji

Liga socijademokrata Vojvodine već više od dvadeset godina upozorava na pogubne posledice centralizacije naše države.

Posle urušavanja privrednog sistema tokom nesretnih devedesetih godina, usledile su i loše privatizacije, koje su još više opustošile vojvođansku i zrenjaninsku privredu.

Nekada moćna privreda naše pokrajine, danas beleži skromne rezultate, a broj radnika je prepolovljen.

Grad Zrenjanin oseća posledice ekonomskog kraha. Broje se uništena preduzeća. Tržišta su izgubljena još u ratnim devedesetim godinama.

Filijala za zapošljavanje preplavljena je velikim brojem radnika, koji očajnički traže posao, i očekuju zaradu manju od dve stotine evra.

Stroga centralizacija sistema u našoj državi još je više oslabila potencijale gradova u Vojvodini, ali i drugim krajevima Srbije.

Vlast se ponaša kao da svi problemi pogađaju samo Beograd.

Poslednjih dana je aktuelna priča o projektu „Beograd na vodi“. Govoriti o ovom megalomanskom projektu, dok Zrenjanin, Kikinda, Subotica ili Užice i Kraljevo nemaju rešeno pitanje pijaće vode, krajnje je licemerno.

Očito je da se stvara metropola, „Beograd na vodi“, a da ostatak Srbije postaje pustinja.

Siromašenje Zrenjanina je vidljivo na svakom koraku, a alarmantno deluju poslednji podaci o prosečnim zaradama u našoj državi.

Zrenjanin, koji je pre samo 25 godina bio na vrhu liste u bogatoj SFRJ, danas je po prosečnim zaradama ispod proseka siromašne Srbije. Prosečna plata u Zrenjaninu iznosi 92% od prosečne plate u državi. Dakle 8% je niža. Prosečna plata u Beogradu je 35% viša od zrenjaninske. Treba podsetiti da je 1987.godine Zrenjaninac donosio kući 20% veču platu od Beograđanina.

Ovo su poražavajući podaci, koji govore da se mora nastaviti aktivna borba za decentralizaciju države, koja će omogućiti brži razvoj svih krajeva države.

Centralizam je pokazao svoju pogubnost. Ako želimo da živimo normalno,moramo okrenuti novu stranicu knjige.

Za početak, mora se menjati Ustav Republike Srbije. On je loša osnova za razvoj države. Posle toga i brojni loši zakoni. Nadamo se da će početak pregovora sa EU ovaj proces ubrzati i omogućiti normalizaciju života.

(autor je pokrajinski poslanik LSV) 

Šta je sa Fabrikom vode?  

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina zatražila je od Bojana Putića, direktora zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija, da smesta obavesti javnost o istini u vezi sa projektom izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu ili da podnese ostavku na svoju funkciju. LSV upozorava da je rezultat više od jednoipogodišnjeg nemešanja direktora Putića u svoj posao neobaveštenost građana Zrenjanina o izgradnji fabrike vode i dezinformacije o ceni tog projekta, ali i povećanje cene tehničke vode iz gradskog vodovodnog sistema. Kome u vladajućoj koaliciji odgovara da ovaj projekat košta 89 miliona evra, umesto 25,6 miliona evra, kako je saopštila kompanija Vasertehnik? Uz ovakve gradske čelnike i funkcionere, koji iznose neistine, uveličavaju troškove projekata i sastanče iza zatvorenih vrata, očekuje nas najgori mogući scenario i potpuna devastacija grada.

Podelite ovu stranicu!