ALEKSANDAR KOCIĆ: Sadik Kan ili Kuran u katedrali

Izbor gradonačelnika kao ogledalo multikulturalnog Londona

Priredio: Aleksandar Kocić
09. maja 2016

London je prva zapadna prestonica sa muslimanskim gradonačelnikom. Izbor Sadika Kana za prvog čoveka najvećeg evropskog grada postao je svetska vest. Sin vozača autobusa poreklom iz Pakistana našao se odjednom u udarnim vestima širom sveta. Na jednoj švajcarskoj radio-stanici, novinar se zapitao: „Pa zar nije Kanovo pakistansko poreklo prepreka?“; u Pakistanu se slavilo na ulicama; američki Drudge Report stvari je međutim video u drugačijem kontekstu – „Prvi muslimanski gradonačelnik Londonistana“. Izgleda da Kanovo poreklo i vera jedino nisu bili velika vest – u samom Londonu.

Sadik Kan, rođen u britanskoj prestonici, Londoncima je dobro poznat. On je dete pakistanskih doseljenika, sa šestoro braće i jednom sestrom. Otac mu je bio vozač autobusa, a majka krojačica. Živeli su u maloj kući u jugozapadnom Londonu koju su dobili od opštine. Kan je kasnije postao advokat za ljudska prava, a već deset godina je poslanik u britanskom parlamentu.

Kan je na izborima za gradonačelnika Londona odneo ubedljivu pobedu u trci u kojoj mu je glavni protivnik bio konzervativac Zak Goldsmit. Posle osam godina, koliko je prvi čovek grada bio Boris Džonson, takođe konzervativac, Goldsmit je u trku ušao kao favorit. Ankete na početku kampanje govorile su da trećini Londonaca nije svejedno da im gradonačelnik bude musliman. Na toj tački su se konzervativci izgleda preračunali i krenuli u agresivnu i prljavu kampanju, vadeći neke opskurne priče o tome gde i sa kakvim navodnim ekstremistima se Kan družio i sastajao. Londonci poreklom iz Indije i Šri Lanke, kojih nije malo, dobijali su letke koji ih suptilno podsećaju na činjenicu da je Kan musliman poreklom iz Pakistana. U nameri da ih kupi, Goldsmit se pošteno izblamirao pred kamerama kad je govorio da obožava bolivudske filmove; kad ga je novinar pitao da navede koji mu je omiljeni, ili bar omiljenog glumca – nije znao („Svi su mi omiljeni“).

sadik kan

Kanov uspeh u Londonu – velika i značajna utešna nagrada za laburiste

U savremenoj istoriji britanske prestonice, položaj gradonačelnika je nova funkcija i postoji tek malo više od 15 godina. Taj posao su do sada obavljala samo dva prethodnika – laburista Ken Livingston (ovih dana u udarnim vestima oko teme navodnog anti-semitizma među laburistima) i konzervativac Boris Džonson, koji je sada poslanik i nada se da će uskoro zameniti Dejvida Kamerona na čelu stranke. Britanija je jedna od najcentralizovanijih zapadnih demokratija, u kojoj opštine imaju veoma mala ovlašćenja. Mnogi gradovi nemaju gradonačelnike već samo bezlične predsednike opština koji se ne biraju direktnim putem.

Ovlašćenja gradonačelnika Londona su skromna, ali ne i beznačajna. Gradonačelnik sa budžetom od 17 milijardi funti između ostalog imenuje šefa policije, rukovodi organizacijom gradskog saobraćaja i upravlja stambenom politikom. Ove dve poslednje oblasti su biračima veoma važne. London je jedan od najskupljih gradova na svetu i ima dobar, ali veoma skup gradski saobraćaj. Kan je obećao da u naredne četiri godine cene karata u gradskom saobraćaju neće ići gore, što se do sada nije desilo. Videćemo da li će obećanje i ispuniti, ali u svakom slučaju taj posao neće biti toliko težak kao rešavanje stambenih problema u gradu.

London privlači ljude i novac – kako onaj čist tako i onaj drugi – iz celog sveta i nekretnine su među najboljim investicijama, odnosno mehanizmima za parkiranje bogatstva (vidi Panama Papers). Grad ima ozbiljan problem sa manjkom ključnih zanimanja, jer nastavnici, medicinske sestre ili vatrogasci ne mogu sebi da priušte život u Londonu. Odlazak na periferiju više nije rešenje, jer su i tamo cene otišle gore, a prevoz je skup. Ni deset prosečnih godišnjih plata više ne kupuju ništa u gradu u kojem caruju ruski, arapski i kineski keš. Kan najavljuje da će oslobađanje gradskog zemljišta usloviti izgradnjom većeg broja stanova po pristupačnim cenama. Kanov rival Goldsmit nije imao uverljiv odgovor na ovakav izazov.

Kanova pobeda se u Britaniji posmatra pre svega u kontekstu velikih muka i previranja u kojima se nalazi Laburistička stranka. Laburisti su posle poraza na izborima prošle godine za lidera izabrali tvrdog levičara Džeremija Korbina (britanskog Bernija Sandersa, kako ga neki nazivaju). Bio je to znak da je članstvo nezadovoljno i željno radikalnih promena. Korbinovom izboru najviše su se radovali vladajući konzervativci, uvereni da opozicija na čijem čelu je tvrdokorni levičar nema šansi za uspeh. Uporedo sa izborima za gradonačelnika Londona, širom Britanije održani su lokalni i regionalni izbori. Laburisti su u Engleskoj ostali manje-više gde su i bili, što se smatra neuspehom jer se na lokalnim izborima birači uglavnom opredeljuju protiv vlade. U Škotskoj su prošli katastrofalno, tako da je Kanov uspeh u Londonu došao kao velika i značajna utešna nagrada, koja Korbina štiti od mogućeg puča u stranci.

Izbor Sadika Kana za gradonačelnika Londona podseća donekle na trijumf Baraka Obame pre osam godina i daje nadu da vera i boja kože nisu prepreka uspehu. Niko nema zablude da će musliman na čelu britanske prestonice stvoriti tokom svog mandata idilične odnose među pripadnicima različitih vera u gradu. Podozrenje prema muslimanima sigurno neće nestati preko noći. Ipak, Kanov izbor jeste ogledalo multikulturalnog Londona – grada u kojem preko 40 odsto stanovništva čine pripadnici manjina. Kan je zvanično postao gradonačelnik na ceremoniji u katedrali u Sadorku u Londonu. Rekao je da ne može da položi zakletvu sa Biblijom u ruci jer je musliman, na šta su mu sveštenici odgovorili da nemaju nijedan primerak Kurana. Kan je na zakletvu doneo svoj.

Autor je profesor novinarstva na univerzitetu Napier u Edinburgu

(Autonomija, Foto: Beta/AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga