ALEKSANDAR KOCIĆ: Kome uopšte treba ta EU?

Mnogo više od jeftinih frižidera i pristojnih plata

Priredio: Aleksandar Kocić
12. jul 2016

Stišala se buka. Prvo je bio šok, pa neverica, bes, dezorijentisanost… I sad smo tu gde jesmo, pa da vidimo kuda ćemo dalje. Brexit je protresao Evropsku uniju, uzburkao duhove u njenoj okolini, a osetio se i mnogo dalje, na svetskim berzama, a evo sad vidimo čak i na australijskim izborima. A u samom epicentru napravio je haos i lom. Ode premijer, uskoro će verovatno i lider opozicije; ovi koji su vodili kampanju za izlazak razbežali su se; Škotska ponovo razmišlja o nezavisnosti, Severna Irska lako može da sklizne natrag u nasilje.

Britanija je upravo dobila ženu na čelu vlade, po drugi put u istoriji, ali to sada malo koga zanima. Oni koji su glasali za izlazak iz EU nepoverljivi su prema Terezi Mej, jer se u kampanji, stidljivo doduše, opredelila za ostanak. Oni koji su glasali za ostanak besni su i dezorijentisani; njih najviše zanima kako da se odluka o izlasku preinači. Peticiju o novom referendumu potpisalo je više od četiri miliona ljudi, ali ju je vlada odbacila rekavši da je narod doneo odluku koja mora da se poštuje. Ustavni eksperti, u zemlji koja nema pisani ustav, naglašavaju da samo parlament ima ovlašćenje da zemlju izvede iz EU i da, pravno gledano, referendum nema težinu i nije obavezujuć za poslanike. A u sadašnjem sastavu parlamenta preovladavaju poslanici koji su protiv izlaska. Komentatori pak odgovaraju da to možda jeste tako, ali da je politički i moralno nezamislivo ići protiv volje građana. Toni Bler kaže da se i volja građana menja, pa je samim tim moguće ići na novi referendum, jednom kada bude uočeno pomeranje u javnom raspoloženju. A to raspoloženje će zavisiti od rezultata teških i dugih pregovora o izlasku Britanije iz EU, za koje u ovom trenutku niko ne zna ni kada će početi.

Iz uvređene Evrope stižu pozivi da Britanija što pre počne pregovore o izlasku, kako bi se brakorazvodna parnica brzo okončala. Predsednik Evropske komisije Junker i drugi najavljuju da kompromisa sa Britanijom neće biti, što se tumači kao poruka drugima da i ne pomišljaju da krenu britanskim putem. Sa druge strane su oni poput Angele Merkel, koji se zalažu za smireniji i sporiji proces, u koji bi svi ušli hladnih glava.

Ni na jednoj ni na drugoj strani nema dileme da je evropski projekat u ozbiljnoj krizi. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naglašava da nema smisla više insistirati na “sve tešnjoj uniji”. I šef evropske diplomatije Federika Mogerini upozorava da je EU u velikoj krizi. Niko ne zna kako će i kakva Unija iz te krize izaći; za sada se samo vidi izvesno postbrexitovsko zbijanje redova. Ankete u zemljama članicama pokazuju da je posle britanskog referenduma došlo do blagog pada popularnosti desničara i evroskeptika. To naravno ne znači da je sve u redu: ode Britanija, a mi nastavljamo dalje u ljubavi i slozi.

Evropu čeka period ozbiljnog preispitivanja, a britanski referendum je tu samo okidač. Britanija jeste oduvek bila najglasniji evroskeptik, ali nikada nije bila usamljeni jahač koji ide sam protiv svih. Pozivi na reformu EU koji su stizali iz Londona nailazili su na podršku u Berlinu, Amsterdamu ili Stokholmu. I bez Britanije, Evropska unija će morati da stavi prst na čelo i zapita se šta zaista želi da bude. Projekat zamišljen da spreči nove ratove u Evropi sada je na prekretnici: Evropa je stabilna, zapadne demokratije su uglavnom izgrađene, istočne su na solidnim temeljima. Da li zaista Evropi preti opasnost novog međudržavnog rata?

Istovremeno, globalizacija neumoljivo maršira i udruživanje malih igrača – a to su gotovo svi u Evropi sa izuzetkom Nemačke – neophodno je. Nacionalne države slabe pod pritiskom multinacionalnih korporacija i državnog kapitalizma kineskog tipa. Ali pritisci koje globalizacija proizvodi navode običnog čoveka da, naizgled paradoksalno, zaštitu traži upravo u nacionalnoj državi. Britanski Izlazak je zapravo samo glas protiv efekata globalizacije. Lepo je imati jeftine veš mašine i avionske karte za mesta za koja do juče nismo ni znali da postoje, ali to ide ruku pod ruku sa većom konkurencijom za radna mesta i gubitkom sigurnosti na tim, sve slabije plaćenim radnim mestima.

One koji su već ušli u evropski klub sada čeka debata o tome koliki i kakvi Evropljani zaista žele da budu i kako da svoju kuću dalje demokratizuju. Činjenica je da Evropska unija ima demokratski deficit i da su elite koje sede u Briselu na odličnim platama i povlasticama svetlosnim godinama daleko od svojih birača na propalim farmama u Poljskoj ili napuštenim gradilištima u Španiji. Ali time neka se bave oni koji su u klub već ušli. A šta da rade oni koji još uvek cupkaju pred vratima?

Brexit je, očekivano, naveo mnoge da se zapitaju treba li Srbiji uopšte Evropska unija. Srpskim evroskepticima na ruku ide i politička klima u EU, koja se svodi na balansiranje između potrebe da se kod balkanskih zemalja održava nada o članstvu, i realnosti da evropski birači, posle iskustva sa istočnom Evropom i posebno Rumunijom i Bugarskom, ne žele dalje širenje kluba. Kako sada stvari stoje, Srbija i društvo iz kraja neće još skoro u EU. Da li to znači da Srbija treba i da odustane od napora da u klub uđe? Nikako!

Evropska unija je mnogo više od jeftinih frižidera i pristojnih plata; to je skup vrednosti koje se ukratko svode na vladavinu demokratije i zakona, kao i na poštovanje ljudskih prava. Jedna Britanija, sa odavno izgrađenim demokratskim mehanizmima i stabilnom vladavinom zakona, može sebi da da pravo da na EU gleda isključivo kao na bescarinsku trgovinsku zonu; jedna Srbija ne može. Za zemlje kao što je Srbija izuzetno je važno usvajanje temeljnih vrednosti Evropske unije – demokratske institucije, zaštita manjinskih grupa, pravo na različitost, vladavina prava, slobodni mediji i da ne nabrajam dalje. Kada Srbija dođe na nivo na kojem može da se pogleda u ogledalo i kaže da je dostigla evropske standarde u svim ovim oblastima – onda verovatno neće biti ni važno da li je formalno u EU ili ne.

Autor je profesor novinarstva na univerzitetu Napier u Edinburgu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga