ALBERT GAŠPAR: Srećan dan za naprednjake

Ko će se na kraju smejati?

09. feb 2017

Bio je to srećan dan za naprednjake i njihove trabante – Saša Janković je podneo ostavku. Naprednjaci sada mogu da odahnu i na miru se posvete izboru novog zaštitnika. Loše iskustvo, kakvo su imali sa Jankovićem, sigurno ne žele da ponove i zato će sada pažljivo birati. Potreban im je zaštitnik koji će, poput srbijanske skupštine, braniti vladu i njenog predsednika od svake kritike.

Izgleda da je vest o ostavci najviše obradovala Zoranu Mihajlović, pa ju je ona među prvima prokomentarisala. Ministarka nije rekla ništa novo, ništa što od naprednjaka već ranije nismo čuli. Jankovića je nazvala lažnim zaštitnikom, koji je zloupotrebljavao i građane Srbije, i funkciju Zaštitnika građana.

Zaista? A kako to? Tako što je branio njihova prava pred neogovornom i osionom upravom! Što nije umuknuo, čak i onda kada su ga besprizorno ružili i klevetali, u nameri da ga moralno, intelektualno i politički potpuno unize i unište?!

Potpuno neverovatno zvuče ministarkine reči da će Saša Janković ostati upamćen kao čovek koji je direktno kršio Ustav i zakone Srbije. Ako je ministarka u pravu, onda je skupština morala bez ikakvog odlaganja smeniti Jankovića sa pozicije zaštitnika građana. Ako je, dakle, ministarka u pravu, onda je Skupšina Srbije potpuno nekompetentna i neodgovorna, jer je tolerisala jednog uzurpatora. Činjenica, međutim, da Skupština Srbije nije smenila Jankovića, ministarki skraćuje noge do kolena.

Nadrealno zvuči i njena konstatacija da je Janković unizio i zloupotrebio instituciju ombudsmana. Kako? Tako što joj je digao rejting, učinio je respektabilnom i prepoznatljivom?! Kada bismo sada napravili malo istraživanje i zamolili prolaznike u Zmaj Jovinoj ulici da navedu barem jednu nezavisnu instituciju, siguran sam da bi najveći broj njih pomenuo Zaštitnika građana, i to kao kredibilnu i instituciju od poverenja.

Ministarka kaže i da se Janković svakodnevno smejao u lice građanima Srbije. Ako se Janković ikome smejao, onda se smejao gluposti i bahatosti vlasti. Nadam se da je taj smeh zarazan i da će se njegovi blagotvorni učinci osetiti na predsedničkim izborima. Verujem, dakle, da će nakon zatvaranja biračkih mesta smejati Saša Janković, a ne Zorana Mihajlović.

(Autonomija, photo: Tomasz Mikolajczyk)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga