Albanija: Ukidanjem općina do uštede i investicija

Vlada Albanije namjerava ukinuti gotovo 300 od ukupno 373 općine radi poticanja investicija i uštede

03. mar 2014

Vlada u Tirani pokrenula je administrativne i teritorijalne reforme. Cilj je ušteda, smanjenje birokracije i drugačiji način usmjeravanja investicija.

Sjever Albanije je poznat po prirodnim ljepotama. U tim brdima, na dvije tisuće metara nadmorske visine, žive blizu četiri tisuće stanovnika, u sedam sela koja čine općinu Terthore.

Desetljećima su stanovnici navikli rješenja za svoje probleme tražiti u ovoj općini, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

No, gradonačelnik opštine Terthore i devet zaposlenih ne brinu da će zbog teritorijalne reforme uskoro izgubiti posao.

Podrška reformi slaba

„Mislim da nije izvodljiva, jer za to je potrebno vrijeme i naprosto nije izvodljivo da se okonča prije idućih lokalnih izbora 2015. godine. Oni misle da je to lako, ali kada središnje vlasti počnu provoditi ovu reformu tek će onda vidjeti s kakvim problemima će se suočavati“, kaže Rrahman Dema, predsjednik Općine.

Bivši lokalni tajnik komunističke partije Adem Matmuja sada se ovdje bavi stočarstvom. Veliki broj kooperativa, kaže, pretvoren je u općine tijekom raspada komunističkog sistema i treba ga smanjiti.

„Smatram da treba ukidati neke općine, jer ih ima previše, s velikom administracijom. Mislim da bi bilo bolje da se taj novac ulaže izravno u poboljšanje uvjeta života“, kaže Matmuja.

No, podrška teritorijalnoj reformi rijetka je među mještanima.

„Nije došlo vrijeme da se ukidaju ove općine, jer one služe zajednici. Mislim da nije uredu da mi putujemo kilometrima za jedan dokument“, smatra Ilmi Ademi, stanovnik sela Bardhoc.

„Ako se bude provodila ova reforma, mi ćemo biti prinuđeni prosvjedovati, jer ćemo za jedan obični izvod morati trošiti novac i ići u grad. Ovo nije dobro“, kaže Ademijev sumještanin Nebi Dema.

„Gradonačelnici opština sa malim brojem stanovnika su odlučni da ih brane. Međutim, odlučna je i Vlada, koja planira da do narednih lokalnih izbora sledeće godine ukine blizu 300 od postojećih 373 opštine“, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Ministar: Trošimo novac, a nema investicija

Ministar nadležan za administrativno-teritorijalnu reformu Bledi Cuci kaže da će njezinim provođenjem Vlada godišnje štedjeti 25 milijuna dolara i povećati kapitalne investicije u ruralnim sredinama.

„Blizu 60 posto općina u Albaniji nisu u stanju ulagati u projekte. Ove općine pokrivaju samo dva posto svog proračuna iz vlastitih prihoda. To znači da 98 posto njihovog proračuna mora osigurati država. Mi smatramo da trošimo novac uzalud, jer ovako ne ulažemo u poboljšanje uvjeta života tih građana. U 232 općine živi manje od pet tisuća stanovnika. Ova fragmentacija je uzrok što se državni novac troši bezrazložno i nema kapitalnih investicija“, objašnjava ministar lokalne administracije.

Da bi se ove reforme provele potreban je konsenzus najvećih političkih stranaka, a nakon toga Vladu čeka još jedan zadatak, a to je da uvjeri brojne građane da će bolje živjeti bez njihovih trenutačnih općina.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga