Albanija: Opozicija na protestu tražila slobodne izbore

Opozicija, koja bojkotuje parlament od februara i koja je postavila šator ispred kancelarije premijera, tvrdi da će Ramin kabinet manipulisati izborima

14. maj 2017

Nekoliko hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je danas u Tirani zahtevajući od tehničke vlade da obezbedi da parlamentarni izbori zakazani za 18. jun budu slobodni i fer.

Kolona demonstranata, na čelu s liderom vodeće opozicione Demokratske partije Ljuljzimom Bašom, bila je duga 300 metara i protezala se do kancelarije albanskog premijera Edija Rame. Stotine policajaca obezbedjivale su skup, a mnoge ulice bile su privremeno blokirane.

Opozicija, koja bojkotuje parlament od februara i koja je postavila šator ispred kancelarije premijera, tvrdi da će Ramin kabinet manipulisati izborima.

Opozicione političke partije nisu se prijavile za učešće na izborima 18. juna, ali su i zapretile da izbori neće biti održani bez njih.

Ambasade SAD i drugih zapadnih zemalja savetovale su svojim gradjanima u Albaniji da izbegavaju današnji skup.

Ramina Socijalistička partija povukla je prošle nedelje kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u gradu na zapadu Albanije, zbog strahovanja od sukoba sa pristalicama opozicije koji su najavili protest u istom danu u tom gradu.

Pokušaji predstavnika EU i SAD da promovišu dijalog medju albanskim političkim strankama nisu dali rezultate, a evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je u četvrtak da se „demokratski proces mora nastaviti, čak i ako neki odluče da ne učestvuju“.

Dva sata pre opozicionog protesta, albanske organizacije za zaštitu prava homoseksualaca održale su godišnju gej paradu u Tirani bez ikakvih incidenata i zatražile od vlade da usvoji zakon o istopolnim brakovima i priznavanju statusa transrodnih osoba.

Za razliku od prethodne godine, zapadne diplomate nisu vidjene na paradi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga