AKV: Uključiti advokate u pregovarački tim za poglavlje 23

Očekujemo punu zaštitu ustavnog načela podele vlasti

28. jul 2016

Advokatska komora Vojvodine (AKV) pozdravila je danas činjenicu da je Srbija otvorila poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, ali je navela da advokati Srbije nisu uključeni u pregovarački tim.

“Uspeh pregovaračkih timova i očuvanje vrednosti zavisiće i od stepena učešća advokature Srbije u pregovaranju”, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik AKV Srđan Sikimić.

On je podsetio da Akcioni plan za poglavlje 23 obuhvata, pored sudske vlasti i javnog tužilaštva, i sve ustavno-pravne institucije koje se bave primenom prava.

“Od nosioca aktivnosti očekujemo u narednom periodu punu zaštitu ustavnog načela podele vlasti, kao i zaštitu kontinentalnog pravnog poretka”, naveo je Sikimić.

Dodao je da je otvaranje poglavlja 23 veoma značajno i zbog činjenice što će se u okviru unapređenja nezavisnosti i samostalnosti sudske vlasti razmatrati i pitanja od interesa za položaj i ulogu advokature, kao nezavisne i samostalne službe u zaštiti ljudskih prava, sloboda i interesa građana zasnovanih na zakonu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga