AKV: Policija i tužilaštvo ne smeju biti u službi vlasti

“U demokratski uređenim društvima treba da bude prihvaćena i oštra kritika koja u odnosu na javne ličnosti može da bude i preko uobičajene granice, posebno ako je takva kritika prouzrokovana postupcima ili izjavama političara”

31. dec 2018

Advokatska komora Vojvodine (AKV) najoštrije je danas osudila hapšenje novinara Daška Milinovića i predlog tužilaštva da mu bude određen pritvor i navela da je takvim postupanjem povređeno pravo na slobodu izražavanja i informisanja, kao i pravo na slobodu i bezbednost.

“U demokratski uređenim društvima treba da bude prihvaćena i oštra kritika koja u odnosu na javne ličnosti može da bude i preko uobičajene granice, posebno ako je takva kritika prouzrokovana postupcima ili izjavama političara”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik AKV Vladimir Beljanski.

Dodao je da policija i tužilaštvo ne smeju biti u službi aktuelne političke vlasti, a pravo na slobodnu reč treba podsticati a ne sankcionisati.

“Ovom prilikom ukazujemo i na druge, slične, negativne pojave koje nedvosmisleno sprečavaju slobodu izražavanja i informisanja, od fizičkih napada na novinare i njihovu imovinu do sprečavanja emitovanja kritičkih i satiričnih programa na više medija sa nacionalnom frekvencijom. Pozivamo nadležne državne institucije da reaguju i preduzmu korake u pravcu sprečavanja ovakvih pojava”, rekao je Beljanski.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga