AKV: Maja Gojković nije zaštitila skupštinu od kršenja ustava

Maja Gojković obmanjuje javnost da više nije advokatica

17. nov 2014

Advokatska komora Vojvodine (AKV) oštro je danas kritikovala predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i optužila je da svoju funkciju nije iskoristila da zaštiti Ustav Srbije, kao i da je obmanula javnost izjavama da više nije advokatica.

AKV je u saopštenju za javnost naveo da je Maja Gojković upisana u imenik advokata te komore. “Javnost dovodite u zabludu, jer ste vi i dalje pripadnica advokatske profesije, samo što ste zbog obavljanja funkcije predsednice Skupštine Srbije u statusu privremenog prestanka bavljenja advokaturom”, piše u saopštenju.

AKV je optužio Gojkovićevu da kao predsednica skupštine nije založila svoj autoritet za otklanjanje “očiglednih povreda” Ustava, koje su počinjene usvajanjem Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, Zakona o overavanju potpisa, Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Zakona o državnom pravobranilaštvu i Zakona o javnim nabavkama.

Ta advokatska komora je Maju Gojković optužila da je na taj način dopustila da se izvršna vlast nametne Skupštini Srbije kroz donošenje neustavnih zakona i kroz “samovoljno narušavanje” nezavisnosti sudske vlasti.

“Podsećamo vas da ste, prilikom upisa u imenik Advokatske komore Vojvodine, položili zakltevu kojom ste se obavezali na poštovanje Ustava, Zakona o advokaturi, Kodeksa profesiuonalne etike, Statuta Advokatske komore Srbije i Statuta AKV. Ova zakletva vas i dalje obavezuje!”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga