Aktivnije učešće Vojvodine u radu AER-a

Multietnička Vojvodina dobar primer ostvarivanja ciljeva Skupštine evropskih regija

19. avg 2014

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i predsednica Skupštine evropskih regija (AER) Hande Ozul Bozatli ukazali su danas na mogućnost još aktivnijeg učešća Vojvodine u radu AER-a.

Oni su na sastanku istakli da je takvo učešće Vojvodine moguće pre svega u programima namenjenim promociji kulture, obrazovanja, zdravstva i kroz razmenu iskustava u domenu ženskog preduzetništva.

Pajtić je ocenio da je Letnja akademija AER-a, kojoj je Vojvodina domaćin, korak napred u dosadašnjoj dobroj saradnji.

„Na njoj će više od stotinu učesnika iz 20 evropskih zemalja imati priliku da se uvere da je Vojvodina region u Srbiji gde se suživot, multietničnost i tolerancija veoma poštuju, vekovima unazad“, rekao je Pajtić.

Predsednica AER-a Hande Ozul Bozatli, istakla je da je multietnička Vojvodina dobar primer ostvarivanja ciljeva Skupštine evropskih regija.

„Vojvodina je konstruktivan partner AER-u, od samog pridruživanja 2002. godine“, rekla je ona.

Ozul Bozatli, koja je ujedno i članica gradske skupštine u Istanbulu, istakla je i mogućnost realizacije zajedničkih projekata između organizacija iz Vojvodine i Istanbula.

Bugarski: Odgovornost na političarima

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji je održao danas uvodni govor na drugom danu Letnje akademije AER-a najavio je da će se sledeća akademija održati u ruskoj regiji Mordovija.

Branislav Bugarski AERBugarski je istakao da je ovaj događaj važan jer se na njemu priča o temama koje su važne za sva evropska društva.

„To je pre svega pitanje daljeg razvoja multikulturalnog, multietničkog i multijezičkog društva. S tim u vezi, izuzetno je važno imati visok stepen političke odgovornosti i investirati u obrazovanje, jer su to dve osnovne predispozicije za moderno društvo“, rekao je Bugarski.

Pokrajinski funkcioner je poručio i da političari treba da budu svesni da imaju veliku odgovornost prema ljudima koje vode.

Nakon uvodnog dela, koji se danas održao u Skupštini AP Vojvodine, učesnici Letnje akademije su se uputili u Kovačicu i Debeljaču gde će imati različite radionice vezane za aktuelnu tematiku.

Tema ovogodišnje Letnje akademije je „Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost – regionalna različitost kao preduslov za socioekonomski razvoj“.

Osim u Novom Sadu, program će se realizovati i u Sremskim Karlovcima, Kovačici, Belom Blatu, Carskoj bari, Subotici i u Beogradu, gde je poslednjeg dana planirana radna poseta Skupštini Srbije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga