Aktivistkinje: Ne ukidajte Upravu za rodnu ravnopravnost

Ta uprava koštala je tri miliona dinara, a Kancelarija za vere 817 miliona!?

26. apr 2014

Aktivistkinje koje se zalažu za ravnopravnost žena u društvu apelovale su danas na republičke poslanice da ne dozvole ukidanje Uprave za rodnu ravnopravnost pri Vladi Srbije.

One su u saopštenju za javnost navele da nisu opravdani argumenti da se ta uprava ukida kako bi se uštedelo u budžetu.

Navele su da je Uprava za rodnu ravnopravnost prošle godine iz budžeta bila finansirana sa tri miliona dinara, dok je Kancelarija za dijasporu dobila 325 miliona dinara, a Kancelarija za vere pri Vladi Srbije 817 miliona.

„Uprava za rodnu ravnopravnost predstavlja jedini nacionalni mehanizam pri izvršnoj vlasti koji ima operativnu ulogu. Za njeno uspostavljanje bila je potrebna duga borba i kreiranje političke volje. Važno je zadržati institucionalne mehanizme i obezbediti im kontinuitet“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da bi ukidanje Uprave za rodnu ravnopravnost predstavljalo korak unazad u izgradnji institucionalnog okvira i otežalo nastavak delovanja u ovoj oblasti.

Predložile su da, ukoliko Uprava za rodnu ravnopravnost mora da se izmesti iz Ministarstva za socijalnu politiku, ubuduće bude u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga