Aktivisti: Zbog kritike vojne parade, prijava policije

Zašto je zabranjeno pitati o paradi Vojske Srbije u Zrenjaninu?

06. maja 2016

Aktivistkinja zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) Marija Papić Đurić izjavila je da je policija danas prekinula emitovanje „Uličnog radija“ u Zrenjaninu.

„Ulični radio“ je alternativni medij aktivista u Zrenjaninu, koji uz pomoć zvučnika emituju uživo svoj program na ulici.

Papić Đurić je rekla da su dva policijaca u civilu izašla na teren po anonimnoj prijavi „za glasnu muziku“, ali su se istovremeno raspitivali i šta se preko „Uličnog radija“ pričalo o vojnoj paradi, koja će se u Zrenjaninu održati u ponedeljak.

„Mi smo juče u toku programa pitali o transparentnosti trošenja novca na taj događaj i pitali smo javno koliko će sredstava za organizaciju biti izdvojeno iz budžeta grada i republike“, kazala je zrenjaninska aktivistkinja.

Ona je pitala od kada je građanima zabranjeno da postavljaju pitanja o transparentnosti trošenja njihovog novca.

„Sve i da smo kritikovali paradu, nejasno je i zbog čega bi to bilo zabranjeno“, dodala je Papić Đurić.

Ona je dodala da je „Ulični radio“ i ranije emitovao muziku, ali da ona nikome nije smetala, odnosno da je postala „problem“ tek kada se u programu razgovaralo o paradi Vojske Srbije.

Papić Đurić je istakla i da su zrenjaninski aktivisti pre dva dana prijavili policiji u Zrenjaninu da će u parku iza Kulturnog centra u Zrenjaninu u ponedeljak u podne održati obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, ali da i dalje nije stigao odgovor o tome da li će policija dozvoliti održavanje tog događaja.

U najavi tog skupa na Fejsbuk profilu PAOR-a ocenjuje se da fašizam ponovo jača širom Evrope, pa i u Srbiji.

„U Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji, Danom pobede pokušavaju da manipulišu sadašnji predstavnici vlasti, radi održanja na poziciji, a time pokušavaju da demonstriraju (ne)moć njihove vladavine, koja sve više liči na model nacističke diktature iz devedesetih čiji su bili aktivan deo. To su oni koji su do juče nosili odelo ultra desnog ekstremizma i neofašizma. Dan pobede nad fašizmom obeležava jedan čovek koji je nedavno pozivao na ‘očuvanje genetskog koda naroda’ i drugi čovek koji je 1995. godine pozivao na ubijanje ‘100 za jednog'“, piše u najavi događaja.

U njemu se poručuje i da je zbog toga važno da se u Zrenjaninu 9. maja okupe antifašisti i da, povodom Dana pobede, zajednički pošalju važnu poruku da neofašizam neće proći.

U Zrenjaninu se u ponedeljak u podne održava proslava Dana vojske i Dana pobede. Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, u glavnom delu svečanosti biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, a biće organizovani i defile jedinica, naleti avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, predstavljanje brodova Rečne flotile i prikaz egzercira Garde.

U sklopu događaja, biće organizovano i prikazivanje dela sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga