Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra obeležili Međunarodni dan belih traka u Novom Sadu

U Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora.

31. maja 2019

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra obeležili Međunarodni dan belih traka u Novom Sadu simboličnim stajanjem na javnim mestima u gradu sa belim trakama oko ruku, pozivajući svoje sugrađane na solidarnost sa porodicama žrtava žigosanja i progona kojem su građani Prijedora bili izloženi 31. maja 1992. godine.

“Želimo da istaknemo značaj negovanja kulture sećanja u cilju pomirenja i boljeg života za sve generacije koje dolaze. Samo sa poznavanjem činjenica o ratnim zločinima i zbivanjima tokom devedesetih možemo da razumemo patnju drugih i sa njima se solidarišemo u bolu i težnji za pravdom i istinom”, naveli su u saopštenju za javnost.

Podsetili su da se na današnji dan pre 27 godina sa radio-stanice u Prijedoru emitovala naredba “Kriznog štaba opštine Prijedor”, koja je gotovo nacističkom metodom etiketirala preostalo nesrpsko stanovništvo u tom gradu.

Nesrbi su posle toga morali prilikom izlaska na ulicu da nose bele trake oko ruke, u znak raspoznavanja, a na svoje kuće su morali da okače bele zastave.

To je bio nastavak politike progona koja je uključivala oduzimanje imovine, otpuštanje sa posla, deportovanje u logore, psihičko i fizičko maltretiranje.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora.

Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

Predsednik “Kriznog štaba opštine Prijedor” Milomir Stakić, osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, a u njegovom predmetu se navodi da je je tokom rata iz ove opštine planski deportovano oko 20.000 nesrpskih stanovnika.

Na inicijativu prijedorskih aktivista za ljudska prava, od 2012. se obeležava Dan belih traka u znak sećanja na obeležavanje, progon i torturu kojoj su Prijedorčani bili izloženi, simboličnim nošenjem belih traka na rukavima i iznošenjem belih plahti na prozore.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga