Aktivisti SNS upali u zgradu opštine u Baču

Policija je sve to posmatrala, ali nije intervenisala

04. jan 2013

Oko 40 aktivista i simpatizera Srpske napredne stranke (SNS) danas je upalo u zgradu Skupštine opštine Bač, odakle su izbacili predsednika i potpredsednika opštine, i ostali zabarikadirani u zgradi, javila je Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Aktivisti SNS-a su prethodno uklonili privatno obezbeđenje ispred opštine. Policija je sve to posmatrala, ali nije intervenisala, javio je RTV.

Odbornici Skupštine opštine Bač iz redova SNS-a i Socijalističke partije Srbije održali su juče popodne protestni skup na kom su izneli optužbe na račun nove skupštinske većine, predvođene Demokratskom strankom (DS).

„Zar se obijanjem zgrade skupštine brani demokratija“, kazali su oni na jučerašnjem protestnom okupljanju.

Odbornici novofomirane većine u Skupštini opštine Bač, njih 13, ušli su 29. decembra u zgradu opštine, uz pomoć jedne privatne firme za obezbeđenje, a nakon toga objekat je počela da obezbeđuje policija. Reč je o odbornicima DS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave ranije je dalo mišljenje da je ta većina legitimno izabrana.

Bugarski: Politička svinjarija u Baču

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski oštro je danas osudio upad aktivista Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu opštine Bač.

„Bahato ponašanje, uzurpiranje prvo vlasti, a sada i zgrade opštine je političko nasilje kakvo je retko viđano i devedesetih godina. Ovo je velika politička svinjarija“, poručio je Bugarski u saopštenju za javnost.

Ocenio je da „zaslepljeni borbom protiv korupcije“, bezbednosne strukture „namerno“ ostavljaju prostor svojim političkim istomišljenicima da „divljaju“.

„Iako se na republičkom nivou predstavljaju kao stranka koja se zalaže za pravnu i demokratsku državu, aktivisti SNS u Baču pokušavaju da na silu, suprotno Ustavu i zakonima uzurpiraju institucije ove vojvođanske opštine“, naveo je Bugarski.

Dodao je da SNS u Baču odbija da primeni mišljenje Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Srbije, u kome se kaže da je na legitiman način izvršena promena vlasti, čime direktno ugrožavaju pravni poredak naše države.

Bugarski je pozvao predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da hitno prduzme akciju protiv osoba koje protivzakonito žele da preuzmu institucije u Baču.

(RTV/Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga