Aktivisti PAOR-a šetaju do Srebrenice

Aktivisti će peške preći razdaljinu od Šapca do Srebrenice

03. jul 2015

Sportski aktivisti iz PAOR-a organizovaće novu sportsku akciju za izgradnju mira, najavljeno je danas iz te organizacije. Ovog puta, aktivisti će peške preći razdaljinu od Šapca do Srebrenice, u dužini od 105 kilometara.

Kako se navodi u najavi, planirano je da pešačka akcija počne u četvrtak 09. jula iz Šapca, a šetnja će trajati dva dana i završiće se u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Aktivisti PAOR-a će nakon pređene ultramaratonske staze od 105 kilometara prisustvovati davanju pomena žrtvama srebreničkog masakra i genocida koji se dogodio pre 20 godina tokom rata devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

„Smatramo da je ova mirovna akcija više nego potrebna i mi želimo ultramaratonskim pešačenjem da doprinesemo izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije. Potreba za to postoji zato što i posle 20 godina od genocida u Srebrenici, predsednik i premijer Srbije nisu spremni da se poklone žrtvama, niti da taj događaj nazovu pravim imenom i direktno se odrede prema zločinu i zločincima“, ocenili su aktivisti PAOR-a.

Oni su naveli i da funkcioneri Srbije tako produžavaju agoniju, potiskuju i poriču prošlost, manipulišu javnost i traže rešenje u pravljenju trulih kompromisa, pokušavajući tako da relativiziju istinu o zločinu, kao i o odgovornosti za zločin, koju je imala država Srbija pre 20 godina, čime i danas opterećuju svoje građane.

„Pretpostavljamo da trenutnoj političkoj poziciji ovakvo ‘zategnuto’ stanje, u kojem bujaju nacionalizam, klerofašizam i ksenofobija potpuno odgovora. To je nepoštovanje stradanja, kao i svih žrtava tokom rata devedesetih godina prošlog veka. Koliko godina još treba da prođe da jedno društvo bude spremno da se suoči sa istinom i odgovornostima? Očigledno je da se odgovor na pitanje, a tako i ogovornost prebacuje na buduće generacije mladih. Nadamo se da će naša akcija uticati na javnost i donosioce odluka, kako bi se gradio trajan mir u regionu, a ne produbljivao u najavi budućih sukoba“, poručili su u PAOR-u.

U najavi akcije se objašnjava da je njen cilj i da se aktivisti udružuju i sarađuju kroz bliske ideje, kao i da nastave organizovano delovanje u budućim akcijama, projektima i aktivnostima.

Podršku udruženju PAOR u ovoj akciji pružili su „Inicijativa selo grad“ iz Šapca i aktivisti iz tog grada i Zrenjanina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga