Aktivisti PAOR-a najavili novu pešačku turu

Cilj akcije je izgradnja mira u regionu bivše Jugoslavije

25. juna 2015

Aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) najavili su novu pešačku turu u okviru svoje akcije „Šetanje ideja“. Oni će u petak krenuti na put dug 81 kilometara od Jablanice do Dretelja u Bosni i Hercegovini.

U najavi se objašnjava da PAOR ovom pešačkom turom podržava Građansku inicijativu „Jer me se tiče“ i akciju „Put ka moru“, koja se organizuje u subotu, a tokom koje će se obići logori na putu od Sarajeva prema Jadranu, u kojima su bili zatočeni civili različitih nacionalnosti, tokom rata u BiH devedesetih godina.

Kako je najavljeno, aktivisti PAOR-a će krenuti iz Logor-muzeja u Jablanici, gde će se simbolično odati počast žrtvama i stradalima u logoru kroz koji je prošlo 891 logoraša tokom rata 1992. i 1993. godine. Očekuje se da će učesnici pešačke ture u Dretelj stići u subotu, kada je najavljeno davanje počasti žrtvama i stradalima u logoru Dretelj, koji je radio kao sabirni logor tokom rata 1992. i 1995. godine i kroz koji je prošlo oko tri hiljade logoraša.

U najavi se objašnjava i da će se aktivisti iz Zrenjanina tokom pešačke ture sresti sa aktivistima iz inicijative „Jer me se tiče“, sa kojima će zajedno stići na cilj, a najavljeno je i druženje sa aktivistima bliskih organizacija, koji će se pridružiti akciji.

„Smatramo da je važno podržati ovu akciju kao i svaku sličnu građansku incijativu koja je usmerena na izgradnju mira. Osećali smo se pozvani da se pridružimo i damo direktnu podršku na naš način, ultramaratonskim hodanjem. Želimo da istaknemo da je akcija ‘Put ka moru’ važna, posebno za mlade koji su u ovim socijalno upropaštenim društvima, na prostoru bivše Jugoslavije, najviše izloženi i pod pritiskom negativnih političkih i ideoloških uticaja kao što su revizija istorije i istorijski narativi, klerofašizam, nacionalizam i ksenofobija“, ocenio je aktivista PAOR-a Srđan Papić.

Prema njegovim rečima, političke elite koje trenutno vode Srbiju „manipulišu istinom o njenoj ulozi u proteklom ratu, o žrtvama i zločinima, kako bi obezbedile sebi dugotrajne pozicije, na štetu budućih generacija, koje ovim potiskivanjem i poricanjem prošlosti ostavljaju prostor za nove sukobe“. Papić je dodao da je slična situacija i u Hrvatskoj i u BIH.

Aktivisti PAOR-a organizovali su, u okviru akcije „Šetanje ideja“ i pešačke ture od Zrenjanina do Srebrenice, pa potom i do Novog Sada i Vranića, od Bačke Palanke do Jasenovca. Cilj akcije je izgradnja mira u regionu bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana, kao i promocija kulture zdravog načina života.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga