- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Aktivisti PAOR-a krenuli peške do Vranića

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije (PAOR) iz Zrenjanina krenuli su jutros u svoju pešačku akciju „Šetnja ideja“ (Walking Ideas) do Vranića.

Srđan i Radomir Papić krenuli su peške iz Zrenjanina jutros oko 6 časova, a cilj im je da nakon 20 sati hodanja pređu 112 kilometara do Spomen doma posvećenog stradanju meštana tokom ratova, posebno žrtvama fašističko-četničkog zločina u decembru 1943. godine tokom Drugog svetskog rata.

Aktivista PAOR-a Srđan Papić objasnio je da je za završetak pešačke ture simbolično izabran 25. maj. „Nekada slavljen Štafetom mladosti, kao državni praznik Dan mladosti, obeležićemo kao ‘Dan žalosti’, davanjem pomena žrtvama četničko-fašističkog zločina. Time želimo da ukažemo javnosti, posebno mladima da se mir na prostoru bivše Jugoslavije neće graditi rehabilitacijom fašističko-četničkog vođe, fašističkog pokreta i prekrajanjem istorije u službi ideja i idelogoje krvi i tla“, istakao je Papić.

On je dodao i da PAOR smatra da se rehabilitacijom zločinca i zločinačkog pokreta iz drugog svetskog rata, država Srbija odriče svoje antifašističke borbe.

„Poricanjem zločina i žrtava, ideološkom promenom istorije, ostavlja se trajno ratno nasleđe budućim generacijama na prostoru bivše Jugoslavije. Mladima posebno u Srbiji, BiH i Hrvatskoj se stavlja teret nacionalizma, klerofašizma, verske, nacionalne, rasne mržnje i nasilja“, poručio je aktivista.

Prema njegovim rečima, stvara se utisak da institucije, parlament, predsednik i Vlada Srbije pogubnim odlukama ne žele da grade održivi mir u regionu Zapadnog Balkana, već ostavljaju prostor za nove sukobe.

„Podsećamo da se to već dogodilo tokom devedesetih godina prošlog veka, kada se ideja i platforma Ravnogorskog četničkog pokreta o homogenoj, Velikoj Srbiji, pokušala rehabilitovati i sprovoditi u ratu od 1991. do 1995. godine na prostoru bivše Jugoslavije“, napomenuo je Papić.

On je dodao i da će im se u šetnji kroz Beograd pridružiti i drugi aktivisti i podsetio da su podršku i saradnju u izvođenju ove pešačke akcije PAOR-u pružili udruženje 20. Decembar iz sela Vranić, beogradski SUBNOR, Yu centar Tito iz Kovačice i prijatelji i aktivisti iz Zrenjanina i Beograda. Prema rečima Papića, dolazak aktivista u Vranić očekuje se sutra, u ranim jutarnjim časovima.

Panonska aktivistička organizacija kroz „Šetanje ideja“ promoviše kuturu zdravog načina života kroz sport i aktivizam usmeren na izgradnju mira, za ljudska prava, socijalnu pravdu bez diskriminacije i nasilja.

Aktivisti PAOR-a su krajem aprila organizovali i šetnju mira od Bačke Palanke do Jasenovca, gde su obeležili 70. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac. Oni su peške iz Zrenjanina došli i na veliki antifašistički skup u Novom Sadu, a prošle godine su organizovali i šetnju do Srebrenice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!