Aktivisti krenuli peške u Aušvic: Protiv žica i zidova u 21. veku

U Srbiji i Hrvatskoj se urušavaju svi temelji antifašističke borbe

10. feb 2016

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina krenuli su jutros iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju do Memorijalnog centra Aušvic Birkenau.

Dvojica antifašista i radijskih novinara će tokom 13 dana pešačenja ukazivati na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, Bliskog Istoka i Afrike.

Akciju će pratiti prikupljanje humanitarne pomoći za izbeglice i okupljanje volontera i aktivista koji bi se angažovali u radu za pomć izbeglicama, ali i za zajedničko delovanje na izgradnji mira i borbi protiv fašizma.

„Cilj nam je da put do Aušvica prelazimo kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom. Hodaćemo sa minimum novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja. Trudićemo se da preživljavamo i da se snađemo. Pokušaćemo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice koje proteklih meseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih. Tokom puta snimaćemo zvuk, video i fotografije, koje ćemo objavljivati i deliti online internetom tokom svakog dana pešačenja. Poseban akcenat stavljamo na snimanje audio materijal koji će biti objavljivan kao deo programa online Uličnog radia, ali i u drugim formama na socijalnoj mreži“, poručili su aktivisti.

Oni će tokom humanitarno solidarne akcije koju organizuju u okviru programa „Walking ideas“ proći kroz Kikindu, Segedin, Kečkemet, Budimpeštu, slovačke gradove Zvolen, Banska Bistrica do Poljske i Memorijalnog centra Aušvic Birkenau.

Aktivisti su podsetili da se 27. januara ove godine navršila 71. godišnjica od oslobađanja Aušvica od strane Crvene Armije u Poljskoj. U isto vreme obeležen je i Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u većini država Evrope.

„U državama iz kojih krećemo u ovu akciju, u Srbiji i Hrvatskoj, formalno je obeležen taj datum od strane najviših državnih zvaničnika. Smatramo da je to paradoks i neiskreno, zato što u oba postkonfliktna društva na političkoj sceni ne postiji jasna odrednica niti stav u odnosu na ekstremno desnu ideologiju, nacionalizam i šovinizam, rasizam, ksenofobiju, klerofašizam što za posledicu ima pretnje nasiljem, diskriminaciju i na kraju rezultira nasiljem. Države iz kojih dolazimo u ne tako davnoj istoriji za vreme Drugog svetskog rata, imale su kvislinge i fašiste koji su otvoreno sarađivali sa Trećim rajhom i koji su odgovorni za svirepe zločine protiv čovečnosti. Oni su otvoreno podržavali i dosledno sprovodili nacističku ideologiju i klerofašizam“, naveli su Papić i Piskrec.

Oni su poručili i da se poslednjih godina događaju sudski postupci kojim se rehibilituju ili pokušavaju rehablitovati kvislinzi i fašisti. Prema njihovim rečima, u obe zemlje se urušavaju strukturno svi temelji antifašističke borbe kroz reviziju i prekrajanje istorije.

„Srbija i Hrvatska u novijoj istoriji nose i veliku odgovornost za bratoubilački rat koji je vođen devedesetih tokom raspada bivše SFRJ. Desni ekstremizam oličen u nacionalizmu, šovinizmu, rasizmu i klerofašizmu doveo je da rata, ubijanja, ratnih zločina i miliona izbeglica koje su do danas otišle iz ovih zemalja. Na ratnom profiterstvu ogromnih razmera građena su današnja društva zemalja bivše SFRJ. Poslednjih 25 godina sprovodi se politika nacionalizma i šovinizma što je vidno postao unosan biznis održanja bliskih pogubnih politika na vlasti u obe države“, istakli su aktivisti.

Oni su podsetili da je Aušvic simbol zločina fašizma iz Drugog svetskog rata i da je u njemu svirepo ubijeno više od 2,5 miliona ljudi od čega je najviše Jevreja, Roma i antifašista.

„Zato smo odlučili da pešačku akciju usmerimo na Aušvic mesto koje je istinski pokazatelj pogubne ideologije krvi i tla, najgorih zločina protiv čovečnosti, robovske eksploataciije, pljačke i ratnog profiterstva. Smatramo da je važno posebno za mlade u regionu Zapadnog Balkana da se motivišu, informišu i uče o tome kako da prepoznaju desni ekstremizam, ali i da solidarno i aktivno učestvuju u izgradnji mira da pomognu žrtvama ratova, izbeglicama, ali i da se pridruže u borbi protiv neofašizma“, poručili su Papić i Piskrec.

Aktivisti su dodali i da žele na ovaj način da utiču na širu javnost, donosioce odluka u Srbiji i Hrvatskoj, ali i na međunarodnu javnost i donosioce odluka u državama EU.

„Nedopustivo je da se ogradama zaustavljaju i zatvaraju izbeglice iz rata. Nedopustivo je da na ratu i žrtvama profitiraju graditelji ograda, proizvođači žice sa žiletima, krijumčari i trgovci ljudima, preprodavci oružja, trgovci naftom. Nedopustivo je da se žica i ograda postavljaju kao ‘konačna rešenja’ izbeglica u 21. veku. Nedopustivo je delovanje neofašističkih organizacija koje diskriminišu, pozivaju na nasilje i vrše nasilje nad izbeglicima ili osobama različitog opredeljenja, porekla i mišljenja. U suprotnom svi trenutno pozicionirani u vrhu vlasti ovih država snose odgovornost za neofašizam u kojem direktno ili indirektno učestvuju. U suprotnom žicu sa strujom, gasne komore, zamenila je samo drugačija ograda, žica, tehničko-tehnološke mere nadzora pod plaštom bezbednosti“, naveli su oni.

Pešačku akciju organizuje Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji sa Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga