Aktivisti iz Srbije i Mađarske simbolično presekli žicu na granici

“Ako se prema izbeglicama ponašamo kao da su životinje, onda u stvari mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!”

01. sep 2015

Pokretači inicijative “No Fences in Europe” i “El Camino de Balkan” danas su simbolično presekli deo žičane ograde na granici Mađarske i Srbije i poručili da zidovi ne smeju da postoje u Evropi u 21. veku.

Milica Mančić Stojković, novinarka i književna prevoditeljka iz Beograda, pokretačica inicijative “No Fences in Europe” kazala je da su zidovi između država simboli mržnje, podela među ljudima i imaju antievropsku poruku.

“Ko se ovde ograđuje? Da li je Srbija u logoru ili je Mađarska u logoru, jer čitava ograda podseća na logor? Nedavna smrt 71 izbeglice posledica je politike koja postavlja ograde”, kazala je Milica Mančić Stojković.

Đerđ Kakuk (Gyorgy), novinar i političar iz Budimpešte, autor projekta “El Camino de Balkan” rekao je da ograda “mora da nestane”.

“Ako se prema izbeglicama ponašamo kao da su životinje, onda u stvari mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!”, poručio je Kakuk.

Prema njegovim rečima, umesto podizanja ograda, svet treba da učini sve da prestanu ratovi u zemljama iz kojih dolaze izbeglice.

“Ograda je beskorisna, neupotrebljiva i antievropska. Ona ima i drugo značenje i predstavlja gigantski srednji prst Mađarske prema Srbiji i Makedoniji”, kazao je Kakuk.

Policija je bila prisutna tokom akcije, ali nije intervenisala, već je jedino legitimisala Đerđa Kakuka.

Akcija je održana kod ograde na srpsko-mađarskoj granici, na mestu gde pruga Horgoš-Segedin izlazi iz Srbije i ulazi u Mađarsku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga