Aktivista Ne davimo Beograd pozvan na saslušanje zbog snimanja zgrade predsedništva

Više od 30 procesa protiv NDMBGD

17. feb 2020

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da je njihov aktivista Dobrica Veselinović „pozvan na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo zbog procene da je snimanjem u pravcu predsedništva ugrozio bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

U saopštenju se navodi da se sporni događaj zbog koga je aktivista inicijative priveden desio neposredno pre početka protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana 21. septembra 2019, „kada je Veselinović sa velike udaljenosti, iz Pionirskog parka, snimao telefonom u pravcu predsedništva“.

„Ovo je treći put u prethodnih mesec dana da se Dobrica Veselinović nalazi na meti pravosudnih organa, obzirom da je nedavno pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe ‘Pravda za Davida’, ali i novčano kažnjen zbog organizovanja protesta ‘Koliko vredi život u Srbiji’ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu Beograda na vodi“, piše u saopštenju.

Kako se navodi „ovo su samo neki od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista i aktivistkinja inicijative „Ne davimo Beograd“ kojima vlast pokušava da pravno iznuri i sabotira njihov rad“.

„Policija i tužilaštvo koriste i najmanje povode da bi nas pravno gonili, pa je tako svako naše javno delovanje, protesti, akcije, pa čak i distribucija promotivnog materijala povod za nove kazne i prijave. Zanimljivo za ovaj slučaj je i činjenica da je Inicijativa Ne davimo Beograd više puta policiji ukazivala da naše aktiviste prate, a javne događaje i aktivnosti snimaju neidentifikovana lica ali je policija po pravilu odbijala da na javnim događajima reaguje na naše pritužbe“, saopštila je inicijativa.

U saopštenju se navodi da, sa druge strane, iako je njihov aktivista Dobrica Veselinović objasnio „da ne snima izlazak predsednika, niti se na snimku on vidi, bezbednosne službe su procenile to kao ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga