Akcija za smanjenje nasilja na utakmicama

U planu je lepljenje plakata na stadionima i ustanovama, podela letaka i organizovanje javnih tribina u novosadskim školama

11. okt 2012

U Policijskoj upravi Novi Sad danas je predstavljena akcija „Samo je fer-plej navijač dvanaesti igrač“, čiji je cilj suzbijanje nasilja na sportskim terenima i promovisanje fer-pleja.

Koordinator projekta Đorđe Sokić rekao je da je novosadska policija prepoznala ekspanziju navijačkog huliganizma kao jedan od vodećih problema u gradu i dobila podršku misije OEBS-a u Srbiji, koja finansira realizaciju projekta.

„Cilj nam je da uspostavimo partnerski odnos s navijačkim grupama, posebno navijačima FK Vojvodina i FK Novi Sad, kao najbrojnijim i najorganizovanijim u gradu“, rekao je Sokić.

Prema njegovim rečima, projekat će trajati do kraja novembra i u planu je lepljenje plakata na stadionima i ustanovama, podela letaka i organizovanje javnih tribina u novosadskim školama.

„Jednu od tribina organizovaćemo krajem oktobra u Policijskoj upravi Novi Sad na koju ćemo pozvati navijače da prvi put slobodno razgovaraju s pripadnicima policije“, rekao je Sokić.

Zamenik načelnika Odeljenja policije u Policijskoj upravi Novi Sad Velemir Kovačević rekao je da problem nasilja na stadionima ima tendenciju da se prelije preko granica sportskih terena i da je namera policije da napravi iskorak prema navijačima, kako bi se sprečila eskalacija nasilja i posledice koje bi to imalo po same navijače.

Sekretar FK Vojvodina Aleksandar Vlaškalić rekao je da taj klub mnogo radi sa svojim navijačima i da održava sastanke dva puta mesečno, što daje rezultate, jer je u poslednje dve godine zabeleženo mnogo manje incidenata na samom stadionu.

„Ovo je dobra prilika da navijači iznesu svoje probleme i da se čuje i njihov glas. Žao mi je što danas nisu s nama, ali sam siguran da će se odazvati nastavku akcije“, rekao je Vlaškalić i naglasio da će FK Vojvodina aktivno učestvovati u realizaciji akcije.

Projekat se realizuje u saradnji s Misijom OEBS-a u Srbiji, a partner novosadskoj policiji na ovom projektu su grad Novi Sad, FK Vojvodina i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga