Akcija: Učinimo pristupačnim ustanove kulture

Strategija pristupačnosti za Grad Novi Sad doneta je 2012, ali je i dalje mrtvo slovo na papiru

20. mar 2016

Organizacija za podršku ženama s invaliditetom “Iz Kruga – Vojvodina” organizovala je ispred Galerije Matice srpske u Novom Sadu uličnu akciju “Učinimo pristupačnim ustanove kulture” s ciljem da se ukaže na problem postojanja arhitektonskih barijera u Novom Sadu.

Akcija je organizovana u nedelju, 20. marta, na Međunarodni dan sreće, a angažovane umetnice obratile su se široj javnosti kroz performativnu uličnu akciju u samom centru grada.

“Umetnost usrećuje. Da bismo bile srećne, potrebno nam je da aktivno učestvujemo u kulturno-umetničkim programima našeg grada”, kazala je umetnica Ivana Inđin i dodala da je zbog toga potrebno da svi javni objekti – a samim tim i ustanove kulture – budu pristupačni za osobe sa invaliditetom, onako kako je navedeno u Strategiji pristupačnosti za Grad Novi Sad, donetoj još u martu 2012. godine. Ona je ocenila da je ta strategija za sada samo mrtvo slovo na papiru.

Učesnice akcije uputile su se prema stepenicama Galerije Matice srpske i počele da pišu po njima belom kredom: paralysis cerebralis infantilis, amyotrophia neuralis progrešiva, rheumatoid arthritis ćronic, osteoporosis generalisata, multiplesclerosis…

Sve ispisane dijagnoze su realna stanja učesnica ove akcije.

U akciji su učestvovale: Gorica Grlica, Dragana Gvozdenović, Dragana Prolić, Miljana Stojšić Stojanovska, Tanja Đurić, Sanja Anđelković, Tamara Jaković, Tihana Janjić , Srđan Radić, a nekoliko prolaznika spontano se priključilo akciji – posmatrajući, dopisujući, fotografišući, odobravajući…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga